Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

HNS pozdravio hapšenje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon hapšenja glavnih osumnjičenih u aferi “Respirator”.

Podjsetimo, sinoć su uhapšeni glavni akteri ove afere, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FCUZ Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom” – saopćeno je iz HNS-a.

Politički igrokazi

Navode da previranja oko raspodjele sredstava MMF-a moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su kantoni jasno naznačeni kao jedinice koje direktno sudjeluju u raspodjeli novca od strane Centralne banke BiH.

Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje” – navode iz HNS-a.

Predstojeći izbori

Na sjednici se raspravljalo i o predstojećim lokalnim izborima koji su još uvijek u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora te aktivnostima samog CIK-a BiH koji bi trebao osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa.

Na tragu prethodnih odluka Predsjedništva HNS, usuglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda, kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova. Pitanje CIK BiH kao nadležne institucije za održavanje izbora također mora biti zakonski razriješeno kako bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama” – saopćeno je iz Vijeća.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosila se i na predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj. Razgovori oko kandidata u XI. Izbornoj jedinici u narednom razdoblju biti će intezivirani kako bi hrvatski narod i dalje imao svoje predstavnike u hrvatskom Saboru.

Predsjedništvo HNS komentiralo je i poboljšanje ukupne epidemiološke slike na prostoru BiH te uputilo zahvalnost svim medicinskim, policijskim i djelatnicima civilne zaštite koji su najzaslužniji za uspješnu borbu i suzbijanje utjecaja korona virusa. Sve aktivnosti u sljedećem razdoblju moraju biti usmjerene u omogućavanje stabilnosti i likvidnosti svih direktno pogođenih grana gospodarstva kako bi negativni efekti bili svedeni na minimum.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više