Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

HNS: “Pozdravljamo javne istupe Milanovića”

Hrvatski narodni sabor (HNS) održao je 17. sjednicu Predsjedništva, a razgovarano je o lokalnim izborima u Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25. godina Dejtonskog mirovnog sporazuma te imenovanju Komisije za NATO.

Također, Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je “o napadima na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji su prethodnih dana upućeni iz BiH, navodi se u saopćenju”.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili lokalne izbore.

Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu ka evropskom Mostaru i evropskoj Bosni i Hercegovini, istaknuto je prilikom sjednice. Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. decembra. Hrvatski odziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. decembra je zajedništvo hrvatskoga naroda”, naglašeno je.

Razgovarajući o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, HNS je ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda te evropskoj i euroatlantskoj budućnosti. Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas – istaknuto je.

Predsjedništvo je također izrazilo zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Dejtonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Sukladno tome, uputilo je poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim nivoima vlasti mora u potpunosti uključivati legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH”, navodi se.

Hrvatski narodni sabor je beskompromisno za Bosnu i Hercegovinu kao modernu, demokratsku, višenacionalnu državu jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana, uređenu na načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u skladu s deklaracijama EU parlamenta iz 2014. i 2017. godine, dodaju.

Uvažavajući najvažnije vanjskopolitičke ciljeve HNS-a – Evropsku uniju i NATO, Predsjedništvo je naglasilo kako je nužno pristupiti značajnim i vidljivim iskoracima u integracijskim procesima te je pozvalo na žurno imenovanje Povjerenstva za NATO, čime će se omogućiti poboljšan i intenziviran rad s jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija”, kažu oni.

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo “neutemeljene, gnusne i lične napade na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od bošnjačkih lidera i stranaka, te ih okarakteriziralo kao neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoju BiH”.

Tom prilikom Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje saradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner evropske i euroatlantske BiH”, zaključili su iz HNS-a.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više