Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Hrvata danas 100.000 manje nego prije pet godina”

Demografska stvarnost Hrvata u BiH, predstavljena je danas u na konferenciji “Hrvati BiH – demografska stvarnost“ u organizaciji Sveučilišta u Mostaru.

Konferenciji je prisustvovao i član predsjedništva BiH Dragan Čović

– Ovih dana smo našim prijateljima, Bošnjacima, Srbima i onima koji drugačije razmišljaju poslali vrlo jasnu poruku. Nečija politika bila je bazirana na odlasku i poticaju odlaska nekog od naroda. Neću na bilo koji način isključiti poziciju sva tri naroda BiH. Popis stanovništva kojim se ovih dana bavimo iz nekih drugih potreba lokalne politike, i onaj koji će uslijediti 2021. vrlo jasno pokazuje trendove. Pogledajte samo da smo u razmaku od 1996. do 2013. godine nakon užasa rata, potpuno promijenili strukturu stanovništva”, rekao je Čović, pišu “Vijesti.ba“.

Kaže – Danas nas nema ni tri miliona.

– Stoga se postavlja pitanje kako stojimo danas, jesu li ostale proporcije koje smo imali na popisu stanovništva 2013. godine, gdje Hrvata ima 15,4 posto. Nedavno sam na jednom okupljanju rekao da nas Hrvata na našu sreću ili nesreću ima 15,6 ili 15,7 posto, iako ih u apsolutnim brojevima ima bar stotinu hiljada manje nego što ih je bilo na posljednjem popisu, rekao je Čović i dodao da su isti trendovi i kod druga dva naroda.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više