Fresh Press portal
Politika Region Video

Hrvatski ministar zdravstva u Saboru: “Ne umire se od virusa nego s virusom”

Većina zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je u srijedu hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na replike zastupnika u Hrvatskom saboru.

Većina ih umire s virusom a ne od virusa”, odgovorio je Beroš na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika te da ne stoji njegova tvrdnja da je Hrvatska po tome među lošijima.

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da tamo situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće po uzoru na Švedsku odlučiti ne tretirati osobe starije životne dobi istaknuvši da je svaki život jednako važan, prenosi “Klix“.

Problem u domovima s djelatnicima koji čak i jesu radili u dvije smjene i mijenjali se, no čak i veće zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska tu nisu uspjele” , kazao je Beroš i otkrio kako razmišljaju o modalitetu kako očuvati ne samo korisnike nego i djelatnike.

Za dom za starije u Splitu kazao je da će inspekcijski nadzor razjasniti priču.

Ministar zdravstva uvjerava zastupnike i kako u vrijeme epidemije zdravstveni sustava funkcionira i za ostale bolesnike, da se sva hitna stanja tretiraju, te posebno skrbi o onkološkim bolesnicima. “Ne tvrdim da sve funkcionira savršeno, tvrdim da funkcionira u vrijeme epidemije i modus funkcioniranja je prilagođen tome”, poručio je, prenosi Hina.

Opozicija je tokom rasprave uglavnom kritizirala da se zakonske izmjene donose kako bi se ozakonile odluke koje je dosad donosio Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravajući na mogućnost naknadnih tužbi.

Ministar smatra da buduće tužbe nisu relevantne jer, ističe, mjera izolacije ili samoizolacije uvedena je njegovom odlukom.

Nema te države koja bi svim oboljelima mogla garantirani hospitalni smještaj”, kazao je.

Povezani članci

Je li upalila švedska strategija?

E.H

U Meksiku padao led u obliku koronavirusa, stanovnici misle da je to znak od Boga

E.H

Belgijska premijerka posjetila je bolnicu – Ljekari je dočekali okrenutih leđa

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više