Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

I Srbija se naoružava do zubi – Sljedeće godine stižu helikopteri iz Rusije, rakete iz Francuske

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se sporazum predsjednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića dobro razvija i da će sljedeće godine u Srbiju stići još sedam ruskih helikoptera.

Osigurali smo da nesmetano stigne 10 BRDM-2 oklopnih vozila, sa ministrom Sergejem Šojguom smo razgovarali o tome da ih stigne još, stići će i tenkovi koji su dogovoreni”, rekao je Vulin za RTS.

Vulin je s delegacijom Ministarstva odbrane boravio u Rusiji, na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, gde je obišao fabriku “Rostvertol”, koja će u prvom kvartalu naredne godine isporučiti četiri nova helikoptera Vojsci Srbije, prisustvovala finalu tenkovskog biatlona u kom je ekipa Vojske Srbije zauzela osmo mjesto.

Vulin je za RTS naveo da će u prvom kvartalu sljedeće godine stići četiri Mi-35 helikoptera, kao i tri Mi-17 helikoptera.

Rekao je da Srbija i Rusija nikada nisu imale toliko zajedničkih aktivnosti i da će se, u skladu sa politikom vojne neutralnosti, nastaviti saradnja kada su u pitanju vojne vježbe, prijenos iskustva, obrazovanje kadrova.

On je dodao da Srbija surađuje i sa istokom i sa zapadom, odnosno da sama bira prijatelje, naoružanje i obrazovanje za svoje kadrove.

Mi smo naručili i već dobijamo HA-145 helikoptere francusko-njemačke koprodukcije, naručili smo i rakete ‘mistral’ iz Francuske, a vidite koliko naoružanja nabavljamo s prostora Ruske Federacije. To je vojna neutralnost, sami birate, donosite odluke i uzimate što je najpotrebnije vašoj zemlji”, rekao je Vulin.

On je dodao da je velika čast što je Srbija pozvana da 2020. godine učestvuje u Paradi pobjede na Crvenom trgu.

Govoreći o tome što su pripadnice jedinice Kobre prvi put obezbijeđivale zgradu Predsjedništva, što su mnogi kritikovali, Vulin je rekao da je “teško razumljiva ta količina mržnje prema sopstvenoj vojsci”.

Pripadnice Kobri su ravnoprevni pripadnici Vojske. Obavljale su svakodnevne aktivnosti jer su zadužene za sigurnost vrhovnog komandanta”, rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da je novootvoreni autoput “Miloš Veliki” rezultat političke volje i upornosti predsjednika Aleksandra Vučića.

On je kazao da je otvaranje autoputa pokazalo i da je deo javnosti u stanju da napadne bilo što, ne pokušavajući da nađe bilo kakakv argument.

Kada već ne može da se napadne autoput, onda su rekli da se autoput zove pogrešno, jer Miloš Veliki nikada nije bio “Miloš Veliki”. Nažalost, ta mržnja govori i o samoj mržnji, ali i o neznanju. Naime, Narodna skupština je 14. srpnja 1898. godine donela odluku ‘da se Miloš ima zvati Velikim’, a narod mu je za života dao nadimak ‘Kodža Miloš’, odnosno Miloš Veliki”, rekao je Vulin, prenosi “Dnevno.ba“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više