Fresh Press portal
Politika Svijet

IGK poručio Inzku: “U ime mira u BiH, uklonite Milorada Dodika”

Veličanje bivše Vojske RS, presuđene od oba međunarodna suda UN-a za genocid u BiH, kroz izjavu Milorada Dodika o oblačenju uniformi te zločinačke, agresorsko-genocidne vojske je dio kontinuiteta rušenja bosanskohercegovačke države, što je veoma opasno narušavanje mira i stabilnosti, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Kako se navodi, radi se o kontinuitetu antidržavne politike u cilju realizacije velikosrpskog nacionalističkog cilja “Svi Srbi u jednoj državi”, na račun podjele države BiH.

“Manji bosanskohercegovački entitet je sve dalje od procesa suočavanja s naučnoistraživačkom, historijskom i pravnom istinom o agresiji i genocidu u BiH. Takav fašizam i šovinizam je veoma opasan ne samo za državu BiH već i za Evropu i svijet.”

Milorad Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta RS iz ratne 1992., establišmenta pravomoćno presuđenog za genocid u BiH. IGK ne isključuju mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici u kolaboraciji s unutrašnjim antibosanskim faktorom pojačano računaju s podjelom države BiH – saopćeno je.

Dodaje se da je izjava o oblačenju uniformi bivše Vojske RS, vojske koja je počinila najgori zločin protiv čovječnosti poslije holokausta u Evropi, genocid u BiH, zapravo slavljenje agresivno-genocidne ostavštine bivše vojske i policije RS, čime se šalje poruka da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime su povrijeđene žrtve, istina i pravda udaljene, a bosanski ljudi, žene, djeca dehumanizirani.

“Na ovakve poteze se mora reagirati, mora aktivno djelovati, ne smije se šutjeti. Zbog toga istraživači genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, intelektualci okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima IGK ponovo traže hitno oglašavanje svjetskih vladinih i nevladinih autoriteta za političko uklanjanje i krivično sankcioniranje Milorada Dodika, koji se u ime mira i stabilnosti u BiH, Evropi i svijetu mora hitno zaustaviti i politički i krivično sankcionirati” – smatraju u IGK.

Ističu da je Dodikov napad na jedan od najjačih elemenata države BiH Oružane snage BiH napad na državu BiH kao prosperitetnu buduću članicu NATO-a i EU.

“Ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) ne zaustavi glavnog generatora destrukcije države BiH i glavnog generatora nestabilnosti u BiH, pa samim tim i u Evropi i svijetu, imat ćemo ozbiljne posljedice. Nezamislivo je da se mirno posmatra Dodikovo kontinuirano antidržavno ponašanje, koje je krajnje skandalozno, fašističko i šovinističko, kojim se opasno podrivaju suverenitet, nezavisnost, politički subjektivitet i teritorijalni integritet države BiH.”

Visoki predstavniče u BiH – Odgovorite na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, Dodiku zabranite bilo kakvu političku aktivnost!

Nadležni bosanskohercegovački državni subjekti – Hitno podnesite krivičnu prijavu nadležnim pravosudnim organima u BiH protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH, zbog pokušaja rušenja države BiH! Pozivamo tužilaštvo i sudstvo BiH da navedene prijave uzmu u hitno razmatranje.

Članice EU i Kanada – Hitno proglasite Milorada Dodika nepoželjnim u svojim državama!

Vi nabrojani ste na hitnom potezu u ime mira i stabilnosti, u ime očuvanja države BiH.

Milorad Dodik treba biti svjestan da država BiH, istina, pravda i kultura sjećanja nikada neće, uvjetno rečeno, bankrotirati. Zato što je mnogo više onih koji su i danas spremni braniti državu BiH, najboljim sredstvom – institucionalizacijom kulture sjećanja u ime pobjede istine i pravde za bolju budućnost svih istinskih građana BiH, građana koji sebe humaniziraju kroz borbu za istinu i pravdu.

Aparthejd Milorada Dodika mora biti i hoće biti zaustavljen. Na kraju Milorad Dodik treba znati da se BiH još od 5. decembra 2018. godine nalazi u MAP-u. To je legalna i legitimna činjenica kojom trebaju računati svi subjekti na putu BiH u NATO – piše u saopćenju.

Povezani članci

Zašto HDZ šuti na Dodikovu izjavu da ih je “na Bleiburgu trebalo sve pobiti”?

E.H

Procurile nevjerovatne informacije, otkrivene su najveće tajne porodice Dodik?!

E.H

Dodik bez dlake na jeziku: “U Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti, i one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti!”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više