Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

INZKO: Imam ovlaštenja da smijenim Dodika, ali…

Danas želimo domaća rješenja i odgovornost, kaže visoki predstavnik u BiH

Međunarodna zajednica nikada ne bi prihvatila referendum o otcjepljenju Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i dodao da ni on nikada ne bi potpisao tako nešto.

Inzko je za zagrebački nedjeljnik Globus rekao da on, istina, ima ovlaštenja da smijeni predsjednika RS Milorada Dodika, ali su, kako kaže, ta vremena prošla.

Podsjeća da su njegovi prethodnici to pravo koristili 800 puta, te da je na takav način do sada smijenjeno 180 političara.

“Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rješenja i odgovornost”, kaže Inzko.

Prema njegovom mišljenju, Dejtonski ustav se može mijenjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda.

“Prije svega bi to trebalo da bude u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše”, naveo je.

Hrvati u BiH su konstitutivni narod, kaže Inzko i dodaje:

“Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj mjeri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod”, naveo je Inzko.

Visoki predstavnik ističe da još nije vrijeme za ukidanje OHR-a u BiH, te da se to može dogoditi, ali tek pošto bude ispunjen program ”5+2” – pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uslova.

“Jedan je ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtjevniji, jer podrazumijeva pozitivnu ocjenu političke situacije u BiH i puno sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Sami možete procijeniti u kojoj mjeri je taj uslov ispunjen”, rekao je Inzko.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više