Fresh Press portal
BiH Politika

Inzko o svojim primanjima: “Dodik me ne isplaćuje… Moja plata nije važna, čak sam je i smanjio”

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kazao je za “N1” da je dobio veliku podršku Vijeća sigurnosti UN-a tokom predstavljanja izvještaja za Bosnu i Hercegovinu.

Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Vijeća sigurnosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovlaštenjima. Prvi put se za deset godina vršila debata. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno – to uključuje korištenje”, kazao je Inzko.

Kada će početi koristiti bonske ovlasti. Kada je trenutak?

Kada bude dobar trenutak – to neću reći na televiziji”, izjavio je Inzko za “N1“.

Inzko je kazao da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužilaštva – a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela da razmišlja o narednom koraku.

Na pitanje do kada će opominjati Milorada Dodika Inzko je kazao “dok ne prevrši mjeru”.

Možda je prevršio u nekim stvarima, ali savjetujem se sa svima u PIC-u. A tamo ima 12 članova. Nije lako dobiti jedinstveno mišljenje.”

Visoki predstavnik je istakao da je Upravni odbor međunarodne zajednice zadovoljan njegovim radom.

Ne bih bio ovdje 10 godina. Spreman sam da radim i bez plate. Ako bih imao odriješene ruke ja bih bio najsretniji. Ima Savjet PIC-a, tamo odlučujemo o svemu. Plata nije važna, ona je ista, čak sam je i smanjio. Drugi su je odredili. Dodik mi ne isplaćuje plaću”, poručio je Inzko.

Inzko je kazao da se Dodik igra vatrom spominjući duge cijevi, rezervni sastav, uniforme, crtanje granica. Kazao je da je nadležnost OHR-a civilna, dok vojne ima EUFOR.

Za kraj, rekao je da međunarodna zajednica radi na tome da omogući tehničke izmjene Izbornog zakona – kako bi se omogućili pošteni izbori, u smislu uvođenja elektronskih olovaka, skenera i drugih izmjena koje ne koštaju puno.

Povezani članci

Rusi negirali genocid u Srebrenici i zamjerili Inzku što se “drži argumenata baziranih na presudama iz Haga”

E.H

Dodik: “Inzko je za plaću od 24.000 eura mogao smisliti bolju pakost”

E.H

Inzko: “Do juna usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više