Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Istrajavanjem na 9. januaru slavi se naslijeđe ratnih zločinaca Karadžića i Mladića

Obilježavanje neustavnog Dana RS-a osudili su u Stranci demokratske akcije (SDA) te zatražili da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima i da počne raditi svoj posao.

“SDA osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a, uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta. RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona”, navode iz SDA.

Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, nastavljaju, politički predstavnici entiteta RS-a slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin.

“Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost kao suštinu Bosne i Hercegovine. Bio je to uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu. Obilježavanjem 9. januara kao Dana RS-a, direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH”, navodi se dalje u tekstu koji je objavio “Klix“.

Iz SDA kažu i kako je krajnje vrijeme da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protivzakonito i protivustavno postupanje.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više