Fresh Press portal
Politika Region

Ivica Dačić provocira: “Nije moguće očuvati BiH ako se ukine RS”

drzavljani-srbije-evakuisani-iz-vuhana-prosli-kontrolu-nisu-zarazeni-ivica-dacic-_5e36845fe96e5

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je u intervjuu istakao da je važno održati zajedništvo u odbrani postojanja RS i njenom stalnom jačanju, prije svega ekonomskom, kao i u još jačim vezama sa Srbijom, te naglasio da Beograd neće dozvoliti da se pritiscima i “ispod stola” promijeni dejtonski poredak.

Dačić je za Srnu izjavio da su odnosi Srbije i RS primjer kako treba da izgledaju odnosi dvije najbliže zajednice.

– Mislim da nam drugi narodi zavide na tome kakve smo veze do sada izgradili i kakva intenzivna saradnja ide neprestano u oba smjera, ali nije to najvažnije – naglasio je Dačić.

– Takvi poslovi nas trajno vezuju jedne za druge – naveo je Dačić, te napomenuo da je Srbija i do sada ulagala mnogo u Republiku Srpsku, gdje god je bilo potrebno, što vidi kao ulaganje u samu sebe i tu nema nikakve razlike.

Dačić je istakao da i u nastupajućoj godini treba nastaviti tim putem, još intenzivnije, te dodao da se nada da će za to biti još više slobode kako epidemija virusa bude slabila.

Govoreći o zahtjevima za ukidanje RS i napadima na politiku Srbije prema BiH, Dačić je, osvrnuvši se na obilježavanje 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetio na to koliko su i dalje jaki napori u BiH, a i izvan nje, da se ovaj poredak promijeni.

– I to ne kako je propisano – saglasnošću konstitutivnih naroda i oba entiteta, nego nekako ispod stola, pritiscima, i to isključivo na RSu i na srpski narod. To neće tako ići i Srbija to neće da dozvoli – naglasio je Dačić.

On je napomenuo da je Srbija najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma i da samo insistira na tome da sve što je dogovoreno bude i primijenjeno i tako već četvrt vijeka.

– To je najčistija, ali i najjača pozicija i zbog toga nije uspio nijedan napor da se stanje na terenu promjeni. A u to se i danas ulaže velika politička energija, ali uzalud. Kako misle da se BiH očuva tako što će ukinuti RS? To nije moguće – istakao je Dačić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više