Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Iza napada dronovima na Tartus i Hmeymim stoje SAD

U ruskoj bazi Hmeymim u Siriji je uspješno odbijen napad bespilotnim letjelicama i stručnjaci su, analizirajući jednu od oborenih, utvrdili da je riječ o visokoj tehnologiji kojom teroristi do sada nisu raspolagali. Napad se na zračnu bazu Hmeymim i pomorsku logističku bazu Tartus u Siriji pokušao provesti 6. januara

Američki avion za izviđanje je kružio između Tartusa i Hmeymima tokom napada terorista bespilotnim letjelicama na ruske vojne ciljeve u Siriji, izvijestila je danas služba za tisak ruskog Ministarstva obrane, piše “Logicno“.

Rusko Ministarstvo obrane je dodalo kako su znali za organizirani prijenos ove vrste bespilotnih letjelica u Siriju, ali namjerno nisu objavili podatke o isporukama oružja teroristima.

Međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama za navodnu borbu protiv Islamske države je odbila razgovarati s ruskim oružanim snagama o napadima militanata na ruske objekte u Tartusu i Hmeymimu.

“Nemamo razloga za razgovor s Rusima o navodnom događaju putem kanala za sprečavanje sukoba”, priopćila je američka koalicija.

Osim toga, iz američke koalicije dodaju “kako oni ne smatraju da trebaju komentirati operacije koje provode ruske vojne snage ili vlada Sirije koje ne uključuju međunarodnu koaliciju ili njene partnere”.

Ranije su u ruskom Ministarstvu obrane priopćili da su izjave Pentagona o korištenju dronova od strane terorista u Siriji izazvale zabrinutost i legitiman interes ruske strane.

ČITAJ VIŠE: Venezuela izdala prvih 100 miliona jedinica kriptovalute Petro vrijednih 6 mlrd. dolara

Militanti u Siriji se nisu mogli samostalno služiti s tako složenom opremom kao što su ovakve bespilotne letjelice, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, komentirajući nedavnu izjavu Pentagona o uključenosti militanata u napad dronovima na ruske vojne postrojbe u Siriji.

Ministarstvo obrane je skrenulo pozornost na činjenicu da takav napad zahtijeva visoke inženjerske i programerske sposobnost, a napadačima su, kako bi udari bili provedeni s najvećom preciznošću, bili potrebni i satelitski podaci.

U Moskvi ne vjeruju da terorističke grupe imaju svoju satelitsku nadzornu obavještajnu službu. Dakle, riječi predstavnika Pentagona “kako se ova tehnologija lako može kupiti na otvorenom tržištu” u ovom kontekstu zvuči prilično čudno.

To nije samo naš problem, nego i legitiman interes kada je ova tehnologija u pitanju, gdje je to tržište i koje obavještajne službe prodaju satelitske i podatke izviđanja”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ranije je američki ministar obrane izjavio da su teroristi u Siriji napad na ruske objekte proveli pomoću dronova, a Pentagon je naglasio kako su tehnologije koje koriste teroristi “lako dostupne na otvorenom tržištu”.

Bivši zapovjednik ruske avijacije i aktualni predsjednik Odbora za obranu i sigurnost u Vijeću Federacije, general Viktor Bondarev, rekao da samo Sjedinjene Američke Države mogu biti dobavljač dronova koji su napali ruske baze u Siriji.

Odnedavno senator Viktor Bondarev je podsjetio da je američka vojska na teritoriju Sirije bez dozvole Ujedinjenih naroda i više puta je pomagala povlačenju militanata.

Militanti su napali naše baze bespilotnim letjelicama koje može imati samo tehnološki napredna zemlja”, rekao je Bondarev, dodajući da je korištena satelitska navigacija, barometarski senzori i sistemi za daljinsko navođenje, čime su eksplozivne naprave usmjeravane profesionalno, prema tačno određenim koordinatama.

Bondarev je dodao kako Sjedinjene Američke Države i njima podređene zemlje sada opskrbljuju teroriste s bespilotnim letjelicama visoke tehnologije.

Podsjetimo da su i ranije teroristi znali improvizirati, kada su od malih civilnih dronova, kakve je lako nabaviti bilo gdje u svijetu, provodili napade, bacajući jednu ili najviše dvije granate manjeg kalibra na položaje sirijske vojske. Međutim, ovo nije bio napad kakvima su se ranije teroristi hvalili na društvenima mrežama.

VIDEO – Dronovi korišteni u napadu 6. siječnja

VIDEO – Komercijalni dronovi kojima se ISIL koristio u borbama u Iraku i Siriji

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više