Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izetbegović: Nasilje u posljednjim danima svetog mjeseca ramazana, na vjernike u džamiji Al-Aksa mora biti zaustavljeno

Nasilje nad vjernicima u džamiji Al-Aksa, kojem svjedočimo u posljednjim danima, mora biti zaustavljeno, naveo je lider SDA Bakir Izetbegović.

“Napadi na vjernike, krvoproliće u posljednjim danima svetog mjeseca ramazana, te izbacivanje Palestinaca iz svojih domova je i napad na vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna civilizacija. Svijet koji sebe smatra civiliziranim ne bi smio ignorisati prizore divljačkih napada na vjernike i otimanje imovine palestinskom narodu”, naveo je Izetbegović.

Današnji dan u kojem slavimo pobjedu nad fašizmom nas obavezuje da dignemo glas protiv bilo kakvog nasilja i diskriminacije zasnovane na vjerskim, etničkim ili ideološkim razlikama, poručio je.

“Svi građani svijeta, pa tako i palestinski narod, imaju pravo da žive u slobodi i sigurnosti, i ne smije se dozvoliti bilo kome da im to osnovno pravo uskraćuje”, stoji u reakciji Izetbegovića,piše Oslobođenje.

Više od 50 Palestinaca povrijeđeno je sinoć u napadu izraelske policije, saopštio je Palestinski Crveni polumjesec. Dan ranije, u petak navečer izraelska policija pokušala je rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da je broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Jeruzalemu veći od 205.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više