Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

IZETBEGOVIĆ: “Originalno, entitet se zove ‘Republika Srpska’, što na engleskom ništa ne znači”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović potvrdio je da neće tražiti ocjenu ustavnosti imena bh. entiteta Republika Srpska

Na upit koliko su istinite tvrdnje pojedinih dužnosnika iz Republike Srpske da apelacijom namjerava osporiti naziv tog entiteta, odgovorio je kako je “u prošlosti bilo takvih ideja”, no danas ne planira pokrenuti to pitanje, rekao je za Al Jazeeru.

“Bilo je tih ideja prije desetak godina, u vrijeme kad je uvažena apelacija mog rahmetli oca (Alije Izetbegovića) o konstitutivnosti naroda koji moraju biti konstitutivni i u nazivu.

Međutim, procijenilo se da za to u tom času nema šanse. Naziv ‘Republika Srpska’ – da je u engleskoj verziji u originalu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se zove ‘Republic of Srpska’ ili ‘Serb Republic’ – tada bi imali jedno drugačije stanje, vjerojatno.

U engleskom, originalnom nazivu zove se ‘Republika Srpska’, što ništa na engleskom ne znači”, rekao je Izetbegović, prenose Vijesti.ba

Govorio je i o prijedlogu federalizacije Bosne i Hercegovine, koji je predložio Hrvatski narodni sabor u BiH.

POVEZANI ČLANAK

SDA: Trećeg entiteta neće biti

Na pitanje je li za njega prihvatljivo išta od onoga što je predložio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, odgovorio je kako su iz Hrvatskog narodnog sabora “ovaj put otvoreno izašli sa zahtjevom koji se može okarakterizirati kao zahtjev za treći entitet”.

“I mi iz SDA, i ja smo bezbroj puta do sada kazali da je za nas nova etnička podjela – neprihvatljiva”, rekao je Izetbegović za Aljazeeru.

Izetbegović je kazao da će odluka o reviziji presude Međunarodnog suda pravde, u slučaju u kojem je BiH tužila Srbiju za genocid, biti donesena u roku 15 dana.

“Mi ne možemo izbjeći da se povremeno vratimo u prošlost. Mene ne raduje što je to tako, ali ne možemo ni bježati od te prošlosti.

Ona je takva kakva je i mi nećemo s njom trgovati. Za nekih 10 do 15 dana mislim da ćemo imati finalno prikupljene argumente, koje će gospodin (Sakib) Softić procijeniti i kazati što je njegova preporuka“, rekao je Izetbegović.

FP PRATITE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA FACEBOOK I TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više