Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izmišljeni problemi, izmišljene politike – Hrvata u BiH su složni, ali dva HDZ-a nisu

Miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH nije korisno ni za državu Hrvatsku, ni za BiH, niti za građane jedne i druge zemlje, a naročito nije korisno za Hrvate koji žive u BiH, smatra politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić.

U razgovoru za “Vijesti.ba“, Kukić ističe kako bi ispravan pristup Hrvatske bio poruka Hrvatima koji žive u BiH da je njihov glavni grad Sarajevo, te da sva svoja životna pitanja i probleme moraju rješavati sa svojim sudržavljanima, tražeći zajednička rješenja i kompromise različitih vrsta.

Ako Hrvatska već toliko želi pomoći svojim sunarodnjacima, onda to može biti pomoć na sasvim drugoj ravni – da motivira svoje kompanije da ulažu kapital u one dijelove BiH gdje su Hrvati nominalno u većini, te na taj način spriječi njihovo demografsko pražnjenje iz egzistencijalnih razloga i odlazak u Hrvatsku ili neke druge države” – ističe Kukić.

Sa barjacima, zastavama, talasanjima i izmišljenim problemima o neravnopravnosti, napominje, ništa se ne može riješiti, tim prije jer se ti “izmišljeni problemi ne tiču Hrvata u BiH, nego političke pozicioniranosti dominantne partije koja nastupa u ime Hrvata”.

Mora se priznati da tu vrstu lobističkog posla za HDZ u BiH obavlja HDZ Hrvatske, uz dodatak da ona čini državnu vlast u toj zemlji, pa se onda vani stiče dojam da to radi Hrvatska” – govori Kukić.

Osvrnuo se i na istup dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćira Filandre, koji je ocijenio “nekulturnim i nepoštenim” da Bošnjaci Hrvatima nametnu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Šaćir Filandra moj je dobar prijatelj i ne bih volio javno sa njim polemizirati. Ali sve ono što je u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH je legalno i legitimno, a sve ono što je izvan toga je tjeranje vode na mlin onima kojima se postojeći ustavni i normativni poredak ne dopadaju i koji bi ovu zemlju, pozivajući se na neka “prirodna prava”, htjeli kreirati prema svojim uzusima” – ocjenjuje Kukić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više