Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Juncker šokirao Evropu: Odbijte izbjeglice i za svakog migranta platit ćete 250.000 eura

Europska će komisija (EK) države članice EU koje ne budu primale izbjeglice kazniti drakonskim iznosima, piše The Telegraph

Očekuje se da će šef EK Jean-Claude Juncker u srijedu otkriti plan koji predviđa kaznu od 250 tisuća eura za svakog odbijenog izbjeglicu, a sve s ciljem spašavanja svog sustava kvota, koji je dio država članica primio na nož.

Očekuje se da će Juncker predložiti da njegov uzdrmani prijedlog sustava kvota ubuduće postane pravilo, za slučaj da se kontinent suoči s novim migracijskim valom.

Planu kvota u rujnu prošle godine usprotivile su se Poljska, Slovačka, Rumunjska i Mađarska, a prema ovome sustavu razmješteno je tek nešto više od 1.400 osoba. ‘Einstein je ludost definirao kao ponavljanje istoga uz očekivanje drukčijeg rezultata’, komentirao je jedan diplomat.

Istočnoeuropske su države odbile kvotni sustav jer smatraju da bi odluka o primanju izbjeglica trebala biti njihova, a ne Unijina, te zbog činjenice da se glasačka tijela u njihovim državama oštro protive muslimanskim imigrantima. Kvotni sustav je prema tvrdnjama mnogih dužnosnika propao jer migranti koji dolaze u Europu žele ići u bogatije zapadnoeuropske zemlje, a ne u siromašnije.

Juncker bi mogao naletiti na veliki otpor kada bude pokušao dobiti potporu za svoje planove pri Europskom vijeću.

‘To je ogromna brojka. Kazna je jako visoka’, rekao je jedan dužnosnik, šokiran iznosom kazne.

Primjerice, Mađarskoj, koja nije migrantima ponudila niti jedno mjesto unatoč tome što je za nju predviđena kvota od njih 1,294, smiješi se potencijalna kazne od 323 milijuna eura. Nadalje, očekuje se da će predloženi plan u hitnim situacijama nadomjestiti Dublinsko pravilo koje diktira da se azilanti moraju vratiti u onu zemlju u koju prvu stignu.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više