Fresh Press portal
BiH Politika

Kakva je nacionalna zastupljenost u policijskim agencijama?

Nacionalna struktura zaposlenih u entitetskim i kantonalnim MUP-ovima teško da održava stanje iz 1991. godine. Kakvo je zapravo stanje na terenu provjerio je reporter Boris Brezo.

U Bosni i Hercegovini mnogo stvari je zasnovano na nacionalnom ključu. To je često predmet neslaganja, međusobnih optuživanja i zloupotreba. Mi smo provjerili koliko se naša raznolikost ogleda u strukturi zaposlenih policijskim agencijama u cijeloj BiH.

Počinjemo od Republike Srpske.

Prema podacima koje smo dobili, u MUP-u ovog entiteta 93 posto od ukupnog broja zaposlenih su Srbi. Nešto više od 5 posto su Bošnjaci, a jedan posto Hrvati. Međutim, sliku popravljaju podaci o Policijskoj akademiji u Banjaluci, što su nam dostavili iz entitetskog Ministartva unutrašnjih poslova. Prema tim podacima, od ukupno 1.134 polaznika u posljednjih 17 godina, 736 njih su Bošnjaci i Hrvati, i svi su bili zaposleni u MUP-u. Od toga, 315 Bošnjaka je napustilo MUP Republike Srpske, uglavnom zbog odlaska u neku drugu agenciju, poput SIPA-e, Državne granične policije, Ministarstva sigurnosti BiH ili kantonalnih MUP-ova.

VIDEO prilog pogledajte na ovom linku

Sada da vidimo kakvo je stanje u Federaciji BiH.

U Federalnoj upravi policije radi 713 policijskih službenika. Od toga su 503 Bošnjaka, 127 Hrvata i 57 Srba.

Provjerili smo i kakva je situaciju u nekim kantonima.

U Tuzlanskom kantonu, od ukupno 1.788 zaposlenih, 1.510 su Bošnjaci, 102 Hrvata i 124 Srbina. 52 su pripadnika iz reda ostalih.

Na krajnjem zapadu zemlje, u MUP-u Unsko-sanskog kantona radi 1.045 policijska službenika. I tu većina Bošnjaci (929), Srba je 82, dok u ovom MUP-u radi 27 Hrvata. To su podatcie do kojih smo uspjeli doći i koje su nam dostavile policijske agencije.

Odgovore na naše zahtjeve u zakonskom roku nismo dobili od Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog kantona. Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su tražili da navedeno tačnu svrhu za tražene podatke. To smo i učinili, ali podatke o strukturi zaposlenih nismo dobili.

Jednakost sva tri naroda uglavnom se poštuje na rukovodećim pozicijama u institucijama. To je ustavna obaveza, koja nalaže da imanovani dužnosnici predstavljaju narode u BiH. To neki tumače da moraju preslikavati nacionalnu strukturu iz 1991. godine. Stanje na terenu, bar kada je riječ o policijskim strukturama, daleko je od toga i to bez razlike u oba entiteta.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

BIVŠI DIREKTOR POLICIJE RS DRAGAN ANDAN: Bio sam pod pritiskom međunarodne zajednice

D.K

Javno pitanje ministru i direktoru policije

D.K

Osmić: Uprkos malim plaćama uskoro hapimo ”velike zvjerke”

D.K

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više