Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kantonalni odbor SDA: Kako je u Vladi KS zaposlen mehaničar koji se “usavršio” u Širokom Brijegu

Nakon sramotnog laganja građana o zahtjevu za isplatu paušala u Domu naroda Parlamenta FBiH, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je ponovo odlučio da prešuti istinu zarad mira u koaliciji. Cijenimo da građanima treba jasno reći kako je mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, zaposlen na neodređeno vrijeme u trenutku kada se na čelu kantonalne vlade nalazio Elmedin Konaković. Odnosno, da je njegov izbor legitimizirao Forto, kojem će mehaničar pripremati sjednice i voditi zabilješke.

Pozivamo Konakovića, bivšeg premijera i trenutnog predsjedavajućeg Skupštine KS, a koji je u praksi veći šef Vlade KS od Forte, da otvoreno kaže zbog čega je 3. aprila 2018. godine na neodređeno zaposlio referenta znajući da je zabrana zapošljavanja na snazi do 31. decembra 2018. godine.

Konaković, a i vlada Edina Forte koja se jučer stavila u odbranu bivšeg premijera, dužni su javnosti objasniti i zbog čega na dnevni red 110. sjednice, a koji je objavljen javno, nije stavljen Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za prijem namještenika u Stručnu službu Vlade KS. Da bude još jasnije, zbog čega je od građana sakriveno odobrenje za rapisivanje konkursa na kojem je primljen mehaničar.

Sve ove činjenice još jednom pokazuju da su u Vladi Kantona Sarajevo na čelu sa Fortom skloni prevarama, licemjerstvu i lažima, dok narodu pričaju i plasiraju teze o pravdi i poštenju, stručnosti, nestranačkom zapošljavanju, moratoriju na zapošljavanje, dakle sve one lijepe populističke priče i demagogiju, a u praksi je sve suprotno.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajeva da se napokon počne ponašati odgovorno i da izvrši reviziju svih diploma, uvjerenja i svjedočanstava državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevu. Istovremeno, tražimo da se hitno raskinu sramotni ugovori sa uposlenicima za koje se utvrdi da su manipulisali diplomama, a kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta za sve građane, piše “N1“.

Želimo vjerovati da će Forto, uprkos tome što je kao prvi čovjek Kantona Sarajevo već ugrozio integritet Vlade, u skorije vrijeme shvatiti kako je njegov posao da radi u interesu građana, a ne Elmedina Konakovića. Pitanje je samo dokle će većina koju čine SDP i DF tolerisati bahatost, laži, neznanje i otvoreno rušenje svih principa na kojima počiva demokratija u režiji Naroda i pravde i Naše stranke, kaže se u saopćenju iz ove stranke.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više