Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kerry upozorio Asada na “posljedice” ako se ne bude držao dogovora

Američki državni sekretar John Kerry kazao je u utorak kako vjeruje da se može obnoviti dogovor o prekidu vatre u Siriji unatoč eskalaciji nasilja te je upozorio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na “posljedice” ako se ne bude držao dogovora

“Ono što se sada pokušava postići zabranit će svaki upad u Alep, neće dopustiti da Alep padne”, kazao je Kerry dan nakon sastanka u Ženevi, prenosi Hina.

“Ako Asad to ne prihvati, uslijedit će jasne posljedice, a jedna od njih mogla bi biti potpuna propast prekida vatre i povratak ratu. Mislim da Rusija to ne želi”, kazao je Kerry, koji je dan ranije u Ženevi boravio kako bi spasio obustavu neprijateljstva između sirijskog režima i opozicije, koja je načelno na snazi od 27. februara.

Američki državni sekretar jedan je od tvoraca međunarodnog diplomatskog procesa kojim se želi okončati rat u toj zemlji. SAD i Rusija, dvije zemlje koje su direktno prisutne u sirijskom sukobu, pokušavaju doći do ponovnog prekida vatre. Moskva je u utorak navela kako se nada da će “idućih sati” doći do prekida vatre u Alepu, podijeljenom sirijskom gradu na sjeveru zemlje.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više