Fresh Press portal
Politika Svijet

Kina traži od SAD odgovore: “Zašto ste prošlog jula iznenadno zatvorile vojni kamp “Fort Detrick””

Kina

Pojedini američki političari su u ovom razdoblju više puta novi koronavirus nazvali “kineskim virusom” čime su izazvali kritike međunarodne zajednice. “Rasizam”, “ksenofobni mentalitet” i “traženje žrtvenog jarca” su postale česte riječi u kritikama upućenim na račun Sjedinjenih Država čak i u europskim i američkim medijima, piše “Logicno“.

Porijeklo virusa je znanstveno pitanje, a u znanosti se uvažavaju dokazi. Nedavno je Giuseppe Remuzzi, direktor Instituta za farmakološka istraživanja „Mario Negri“ u Rimu u intervjuu izjavio kako sumnja da su se u Italiji već u studenom ili prosincu prošle godine pojavili nejasni slučajevi upale pluća, vrlo nalik upali pluća koju uzrokuje Covid-19. Stoga je procijenio da je širenje tog virusa u Lombardiji, odnosno sjevernom djelu Italije, počelo prije izbijanja epidemije u Kini.

Njegov zaključak je još jednom dokazao stav kineskog stručnjaka dr. Zhonga Nanshana, koji je rekao kako se ne može sigurno ustvrditi da je virus porijeklom iz Kine, javlja China Radio International.

Zbog sve većih sumnji u svijetu u istinitost onoga što tvrdi američka uprava, Washington je dužan građanima i svijetu dati odgovor na tri pitanja o epidemiji.

Prvo, prema najnovijem procjenama američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u ovoj sezoni gripe, koja je počela od rujna 2019., u Americi je već zaraženo više od 30 milijuna građana, s više od 20 tisuća umrlih.

Robert Redfield, direktor američkog CDC-a, nedavno je javno priznao da je dio umrlih bio zaražen Covidom-19. Pitanje je, među ovih više od 20 tisuća smrtnih slučajeva, koliko je zapravo slučajeva zaraženih s Covidom-19? Jesu li SAD prikrile Covid-19 pravdajući se “običnom gripom”? Zapravo je situacija vrlo jednostavna. Ako SAD nemaju što skrivati, trebale bi odmah objaviti službene podatke i odgovoriti na zahtjeve dužnosnika javnog zdravstva drugih zemalja, stručnjaka i znanstvenika te pozvati istraživački tim Svjetske zdravstvene organizacije da sudjeluje u zajedničkoj istrazi.

Drugo pitanje je zašto su SAD prošlog srpnja iznenadno zatvorile „Fort Detrick“, vojni kamp za biokemijsko oružje u Marylandu? Taj kamp je najveći centar američke vojske za istraživanje i razvoj biokemijskih oružja. Kako je izvijestio The New York Times, razlog zatvaranja je nedostatak “sustava s najvišim sigurnosnim standardom za čišćenje otpadne vode iz laboratorija”. No, uz razvoj niza događaja nakon zatvaranja kampa, ljudi sumnjaju da je to bio pravi razlog zatvaranja, posebno zbog činjenice da su se nedugo nakon zatvaranja „Fort Detricka“ pojavio niz slučajeva upale pluća ili nalik upali pluća.

I treće je pitanje zašto je sredinom veljače, dok je američka savezna uprava neozbiljno i ležerno opisivala situaciju s epidemijom, više službenika Obavještajnog odbora Senata istovremeno na burzi prodalo vrijednosne papire vrijedne više milijuna dolara? Zar ovi političari s jedne strane zarađuju na burzi zato što imaju pristup povlaštenim informacijama, a s druge strane su građanima prikrivali epidemiju u tijeku? Zar oni tijekom epidemije prvo misle na kapital, a ne na živote?

Ponašanje pojedinih političara u kriznom trenutku je u svom članku ispravno ocijenio Yuval Noah Harari, autor knjige “Kratka povijest čovječanstva”.

Nikad ne snose odgovornost. Nikad ne priznaje greške. Sve zasluge pripisuju sebi, a krivnju svaljuju na druge”, napisao je Yuval Noah Harari.

Ali gubitak vremena i života je nenadoknadiv. Ako se pojedini američki političari još nisu probudili, na kraju će platiti visoku cijenu, zaključuje China Radio International, uz malu vjerojatnost da će američka uprava i nadležna tijela odgovoriti na ova tri jednostavna pitanja.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više