Fresh Press portal
BiH Politika

Koalicija jača od svih, a vlast samo u Sarajevu: Kako je BH blok od moćnog izbornog pobjednika postao gubitnik?!

Kada su postali poznati prvi rezultati prošlogodišnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini, prve najave i prvi potezi stranaka ljevice, Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte, kao i oni iz njihovog liberalnog partnera (Naše stranke) s odličnim rezultatom u sarajevskoj županiji, naslućivali su da će politička grupacija pozicionirana lijevo od centra, barem u federalnom dijelu države imati odlučujuću i nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti.

U prilog tome govorilo je i ekspresno, istina dosta neorganizirano, formiranje zajedničkog tzv. Bosanskohercegovačkog bloka sastavljenog od ove tri političke stranke koje imaju slične ideološke poglede na Bosnu i Hercegovinu, a koje su još prije izbora bile u dilemi da li čak zajedno, u koaliciji, izaći na izbore.

Najjača politička snaga u zemlji

Prijeizborna odluka da na izbore izađu odvojeno i samostalno, nakon izbora se činila ne tako lošom. Poslijeizborna koalicija nazvana Bosanskohercegovački blok odjednom je kontrolirala gotovo trećinu državnog parlamenta i nešto manje od trećine Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, imala je jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a drugog  je ‘izgubila’ za nekoliko tisuća glasova uz ogromne optužbe i sumnje  kako se u stvari radilo o izbornoj krađi. Ekspresno je izabrala, uz pomoć manjih stranaka, i šefa federalnog Parlamenta.

Ova politička koalicija u tom momentu bila je i još uvijek je najjača politička snaga u Bosni i Hercegovini koja u Parlamentu BiH raspolaže sa 10 od ukupno 42 ruke, a u Parlamentu Federacije BiH sa 31 od 98. Nakon formalizacije suradnje kroz novoformiranu koaliciju i brzog formiranja županijske Vlade u Sarajevu javnost je očekivala da će istim putem ove stranke krenuti kada je u pitanju formiranje ostalih županijskih vlada, ali i jasan poziv za formiranje vlasti ostalim strankama za formiranje vlasti u Federaciji BiH i na razini BiH.

Očekivalo se da ova koalicija nastupi jedinstveno i s obzirom na raspoloživu parlamentarnu snagu pobjednički i to s jasnim programskih zahtjevima i ciljevima krene kao lider u formiranje vlasti u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini. Odnosno, jasnije rečeno, očekivalo se da ovaj Blok ‘isporuči’ zahtjeve drugim strankama te ih pozove u formiranje vlasti pod jasno navedenim uvjetima prihvatljivim BH bloku. Jer, ako to nije trebao biti cilj, zbog čega je BH blok uopće formiran u ovom momentu!? Zar samo radi vlasti u sarajevskoj županiji?

Inicijativa prepuštena drugima

Umjesto takvog raspleta dogodio se žestoki obrat, inicijativa u formiranju vlasti u Federaciji iz nejasnih razloga prepuštena je Stranci demokratske akcije i njihovim vječnim partnerima iz HDZ-a BiH, a BH blok se odlučio na nejasnu i pomalo suludu strategiju čekanja. A ona je došla na naplatu.

Dok su SDA i HDZ potajice zajedno radili na ostvarivanju svojih političkih ciljeva, fokus javnosti prebacili su na događanja i rasprave unutar BH Bloka, stvarajući lažnu dilemu da li će BH blok ili pojedine njegove članice ući u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Dok su u javnost izlazile nesuglasice i različita viđenja unutar stranaka BH bloka, HDZ i SDA su završavali sve potrebne radnje oko konstituiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Tako je gotovo nezapaženo prošla i činjenica da je presudni 12. glas strankama okupljenih oko HDZ-a BiH u Domu naroda Federacije BiH osigurala u stvari Stranka demokratske akcije u Zeničko-dobojskoj županiji jer je Hrvatica iz SDA dala presudni glas kandidatu HDZ-a BiH. Dok je time, uz prelaske zastupnika iz malih stranaka na stranu SDA glavnina posla oko formiranja vlasti u BiH u suštini završena, BH blok, a pogotovo najjača članica u okviru ove koalicije dovela se u situaciju da raspravlja o tome hoće li ili neće pregovarati o tome da bude ‘priljepak’ u vlasti SDA-u, HDZ-u i SNSD-u!?

Nakon svega, mudrom igrom čelnika Naše stranke i Demokratske fronte cijela odgovornost prebačena je na SDP BiH. Naša stranka je odmah odbila mogućnost razgovora s nacionalnim strankama, dok je lider Demokratske fronte Željko Komšić poručio da će njegova stranka slijediti odluke iz SDP-a BiH. SDP BiH je na svom maratonskom Glavnom odboru uz dosta ekscesa i sukobljavanja donio odluku da neće ulaziti u aranžmane oko formiranja vlasti.

No, glasovanje na glavnom tijelu ove stranke pokazalo je velike podjele unutar stranačkih struktura. Tu podjelu ne pokazuje u dovoljnoj mjeri odnos broja glasova na samom Glavnom odboru, već činjenica da veliki dio SDP-a BiH s ogromnim biračkim legitimitetom u Tuzlanskoj županiji čiji rezultat nosi udio od 37 posto glasova ukupnog rezultata ove stranke ostao, na neki način, preglasan.

Što će odlučiti DF?

Sudeći po trenutnoj situaciji, BH blok će u cjelini ostati bez učešća u vlasti na federalnoj i državnoj razini. Odluku o tome još uvijek mora donijeti Demokratska fronta od koje se očekuje da ili ispuni obećanje o tome kako će slijediti odluku SDP-a BiH kao članice s ‘najvećim izbornim legitimitetom’ ili da ipak uđe u avanturu razgovora sa SDA o eventualnom učešću u vlasti.

A ta avantura je već jednom viđena, i to prije četiri godine kada je DF prvo ušao u parlamentarnu većinu, a onda se ekspresno povukao napustivši sve pozicije. Sličan scenarij bi se mogao očekivati još jednom, ali bi to moglo, nakon svega viđenog, označiti i definitivni raspad Bosanskohercegovačkog bloka kao organizirane alternative nacionalističkom konceptu vladanja ovom zemljom.

Nakon svega, malo kome je jasno kako su i zašto čelnici stranaka BH bloka svojim odbijanjem da budu predvodnici u formiranju vlasti na svim nivoima svoju dobitničku i pobjedničku poziciju pretvorili u gubitničku.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Koaliciju s SDA podržala samo 2 od 10 zastupnika SDP-a u TK

A.R

Polako se krećemo ka koaliciji SDA i stranaka koje predvodi SBB

D.C

Nećemo sa SDA, idemo sa Bh. blokom, SDP je previše oprezan

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više