Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

KOMARICA: Potrebno je ukinuti Republiku Srpsku, ali i Federaciju BiH jer to nije za ČOVJEKA

Iako je kardinal Puljić prije par dana kazao kako Crkva neće izlaziti s političkim stajalištima u BiH biskup Komarica je u intervjuu za agenciju Anadoliju govorio i o tome jesu li srpski i bošnjački entitetu u BiH, čiji se ostanak zagovara, rješenje za BiH i je li hrvatski entitet rješenje za Hrvate u BiH

Kako je Komarica, nagodan, Anadoliji je izrelativizirao priču oko hrvatskog entiteta. No odgovor zapravo implicira kako je Komarica stava da je nužno ukinuti RS kao dominantno srpski entitet, kao i FBiH kao dominantno bošnjački.

Ovo je prvi put da Komarica RS stavlja u ravan sa FBiH. Pa evo podržavamo Komaricu. Da ne bi bilo da nismo. Samo je problem, što dva nacionalizma to ne žele. U tom kontekstu nije li licemjerno spočitavati hrvatskoj politici zahtjeve za treći, a šutjeti o srpskoj i bošnjačkoj koje čuvaju Prvi i Drugi?

U takvoj konteplaciji, želimo sretne usrkšnje blagdane Komarici, s pitanjem, da nam pojasni, kako je moguće da uz svu silnu brigu, i kritiku vlastima o slabom povratku Hrvata u Banja Luku, on kao biskup, koji ima određenu društvenu moć nije do sada uspio vratiti niti jednog člana šire obitelji Komarica u Banja Luku. I da nam kaže zašto oni to ne žele i zašto im je bolje u Zagrebu pored onakve Banja Luke?

Ne želimo biti zločesti, al postavlja se načelno pitanje, ako jedan biskup, ne može vratiti prvog ukućanina u grad u kojem je biskup, je li onda licemjerno prozivati druge, što nisu u stanju uraditi isto to? I kada ćemo saznati koliki točan broj Hrvata se želi vratiti iz neperspektivne EU u perspektivnu RS?

“Nije mi dovoljno poznato što to znači entitet. Ako je entitet i hrvatski sličan entitetu RS ili sada Federaciji BiH, onda što će nam to. Entitet RS znači da nema, ne postoje drugi narodi, članovi druge partije nego samo moje, jer sam ja gospodin Bog ovdje u ovom entitetu. Kakva je to onda država? Kakva je to lakrdija od države?

To će biti samo strašna sramota za Hrvate i tobože taj hrvatski entitet, ako je to isto. Ovdje bez uvažavanja temeljnih ljudskih prava, odnosno ljudskog dostojanstva i prava svakog čovjeka na vlastiti identitet i na sva osnovna ljudska prava i slobode među kojima je također pravo na rodno mjesto, nema države. To je apsurdna država. Takve države, koliko ja znam, nema nigdje u Europi. To i jeste bolno.

Pustimo entitete i neentitete. Trebaju se političari pobrinuti i to je njihova zadaća, inače, ne bi smjeli biti na tom mjestu. Neka kažu, ja to ne znam, sići ću pa ću kopati kukuruze pa ću ili brati šljive, čuvati ovce, ali neću se baviti tako odgovornim poslom.

Ako tvrdim da znam, onda ću kao političar i na razini pojedinca zaštititi njegovo dostojanstvo i njegovo pravo da može raditi i odgajati svoje dijete i obitelj, imati dobrosujedske odnose i zajednički se onda brinuti i mobilizirati ljude da oni budu voljni izgrađivati svoje selo, svoj kuću, svoju domovinu” – smatra Komarica.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više