Fresh Press portal
BiH Politika TOP VIJESTI

Komponenta iz FBiH izašla je sa prijedlogom usaglašenog djelovanja SDA i HDZ

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac smatra da je veoma važno da izborni pobjednici u RS i FBiH čine vlast na nivou BiH.

“Činjenica je da postoji mnogo problema kada vlast na zajedničkom nivou ne čine izborni pobjednici”, kaže Košarac za Vijesti.ba. 

Na pitanje da li SNSD, SDA i HDZ BiH čine koaliciju u Parlamentu BiH, s obzirom na to da su u novo rukovodstvo Predstavničkog doma izabrani predstavnici pomenute tri stranke, Košarac je odgovorio kako “ne bih rekao da postoji koalicija”.

“Bilo je potpuno jasno da se kroz zbir komponenti dođe do rezultata kada je u pitanju zajednički nivo vlasti. SNSD je dominantan izborni pobjednik u RS i bilo je logično da vidimo šta će uraditi FBiH. Komponenta iz FBiH izašla je sa prijedlogom usaglašenog djelovanja SDA i HDZ-a BiH, odnosno da ove dvije stranke iz FBiH čine vlast na nivou BiH. Kada je u pitanju druga komponenta, to je izborni pobjednik u RS”, ističe Košarac.

Govoreći o formiranju izvršnog nivoa vlasti, on navodi da je na potezu Predsjedništvo BiH koje treba da izabere predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji će potom izaći sa svojim ekspozeom i politikama.

“Treba to sačekati”, konstatuje Košarac, te dodaje da do sada nije razgovarano o podjeli resora u Savjetu ministara BiH.

Odgovrajući na upit kako će funkcionisati vlast na nivou BiH, ovaj SNSD-ov poslanik kaže da tu nema programske koalicije.

“To je otvoreno pitanje. Jasno je da će se voditi politička borba oko toga kako sve to inkorporirati, jer SNSD ne dijeli sve političke stavove sa HDZ-om. Ista situacija je i kada je u pitanju SDA”, kaže Košarac, te dodaje da će bazični fokus biti na evropskim integracijama, jer je to neophodno BiH.

On podsjeća na stav SNSD-a da je potrebno donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH i onemogućiti rad stranih sudija u toj instituciji, kao i da OHR treba da napusti ovu zemlju.

“To su tačke oko kojih ćemo se kretati. Naravno, razumijemo i pitanja iz oblasti ekonomije”, navodi Košarac.

Očekivano, integracije u EU mogu se smatrati zajedničkim prioritetom. No, kada je i pitanju članstvo BiH u NATO-u, stavovi su dijametralno suprotni.

Iz SDA jasne poruke da članstvo u ovom vojnom savezu mora biti prioritet vlasti na nivou BiH, posebno nakon aktivacije MAP-a. Ovo je u više navrata proteklih dana ponovio Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i novoizabrani član Kolegijuma Predstavničkog doma BiH.

S druge strane, Košarac kaže da to može biti Zvizdićev stav, ali da on ne dijeli njegovo mišljenje.

Tvrdi – SNSD neće mijenjati svoj stav prema NATO integracijama.

“Naš stav je da su NATO integracije potpuno neprihvatljie, jer znamo šta je ovaj vojni savez radio 1994. i 1995. godine”, navodi Košarac.

Naš sagovornik podsjeća na Rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti, te zaključuje da je ona obavezujuća za sve srpske političke predstavnike u institucijama BiH.

(Vijesti.ba)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više