Fresh Press portal
Početna » Blog » Komšić: “Ako RS stvori rezervni sastav od 1.000 policajaca, FBiH mora imati njih 2.500”
BiH Politika

Komšić: “Ako RS stvori rezervni sastav od 1.000 policajaca, FBiH mora imati njih 2.500”

Komsic

Demokratska fronta predlaže da rezervni sastav policije u Federaciji BiH broji 2.500 pripadnika, a ukoliko u rezervni sastav policije RS-a zaista bude primljeno 1.000 policajaca.

Kako se ističe u posljednjem priopćenju, Demokratska fronta se u proteklih nekoliko dana već oglašavala u vezi sa Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, a koji se striktno odnosi na uspostavu rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.

“Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Ured Visokog predstavnika, Europsku komisiju, OSCE, te akreditirane misije članica PIC-a u Bosni i Hercegovini da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od strane IPTF-a u BiH, Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je sa aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak ‘ocijenjen kao neprimjenjiv’, kaže se iz DF-a.

Kako kažu, ukoliko i ovaj put ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike Srpske koja je ujedno protivna evropskoj praksi prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, DF će biti prinuđen da inicira donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2.500 policajaca. To ne znači da mi nismo svjesni činjenice da je evropski prosjek broja policajaca u zemljama EU 318 policajaca na 100.000 stanovnika, a da je trenutni prosjek u BiH iznad toga, odnosno 436 policajaca na isti broj stanovnika. Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3.500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100.000 stanovnika i da bi prouzrokovalo financijska izdvajanja od više desetina miliona KM za opremanje, edukaciju i angažiranje snaga”, priopćeno je iz DF-a.

Poučeni iskustvima sa početka devedesetih godina, mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da nas ne bi zadesile posljedice iz već navedenog perioda, kažu iz DF-a.

“Mi to ne bi radili kršeći Dejtonski sporazum već bi na osnovu sigurnosne procjene primili 2.500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu evropske pravne stečevine prihvatljivo. Na kraju, i dalje smatramo da bi novac koji bi se izdvajao za nove policijske snage bolje bilo utrošiti na pomoć socijalnim kategorijama društva, mladima, penzionerima, radnicima i nezaposlenim, te da bi se trebalo težiti ka smanjenju broja policajaca na europski prosjek, ali sa boljom opremom, platama i edukacijom koja bi stvorila sigurnije okruženje i za život i za nove investicije u Bosni i Hercegovini. Svima mora biti jasno da je u ovom trenutku prioritet svih prioriteta – opstanak i sigurnost građana i države Bosne i Hercegovine. Ko to ne vidi ili je ‘slijep pored očiju’ ili radi na destrukciji BiH”, zaključuje se iz Demokratske fronte.

Povezani članci

Komšić: “Srbija ne pokazuje ni trun moralne odgovornosti za genocid”

E.H

Policajci koji su pustili pijanca na autoput: “Nismo krivi za smrt vozača”

E.H

Karamatić: “Komšić je zatrovao bošnjačko-hrvatske odnose da to nije normalno”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više