Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Komšić o kritikama srpskih ministara: Oni glume opasne jastrebove

Predsjednik Demokratskog fronta i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, smatra da Bakir Izetbegović nije uradio ništa loše i da nije bilo razloga za reakcije u Srbiji nakon njegovih jučerašnjih izjava

Izetbegović je juče tokom posjete Novom Pazaru taj grad uporedio s Banjom Lukom, što je izazvalo brojne reakcije političara u Srbiji.

Komšić kaže da u takvim izjavama nije bilo elemenata za bilo kakvo narušavanje odnosa dvije države.

“Mislim da Bakir Izetbegović nije uradio ništa loše niti je uradio bilo šta što bi moglo remetiti odnose dvije zemlje. Sasvim je druga stvar što Aleksandar Vulin, ali i pojedini ministri koriste svaku priliku, ma kako besmislena bila, da glume opasne jastrebe”, rekao je Komšić.

Delegacija iz Sarajeva jučer posjetila Gradsku upravu Novog Pazara i razgovarala s predstavnicima lokalne samouprave. Tokom tog susreta je istaknuto da su tradicionalno jake veze i jaka saradnja Sandžaka i Bosne i Hercegovine i biće jače uspostavljanjem ekonomske saradnje.

Bakir Izetbegović je izjavio da se predsjednik Srpske Milorad Dodik igra vatrom planiranjem referenduma o Danu Republike. Izetbegović kaže da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mogao da preduzme korake i spriječi referendum.

Komentarišući tu izjavu predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao ako se neko igrao vatrom, onda je to Izetbegović, jer je pokrenuo inicijativu za ukidanje 9. januara kao Dana Republike Srpske i doprinio da Ustavni sud BiH donese za njega očekivanu odluku.

Bakir Izetbegović izjavio je da je on u Beogradu bio nekoliko puta, a da mu je ovo prvi put da dolazi u Novi Pazar nakon 26 godina i da je to trebao uraditi i mnogo ranije.

“Svjedoci smo toga da Vučić, Nikolić dođu u Trebinje i Banju Luku, to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva, ovo je jedna te ista stvar”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Milorad Dodik izjavio je da odlasci Bakira Izetbegovića u Novi Pazar i dolasci Aleksandra Vučića u Banju Luku ni po čemu nisu uporedivi. Dodik je rekao da Izetbegovića nije moguće porediti sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u politikama koje vode i pokazuju. Ocijenio je da iza ovakve izjave Izetbegovića može da stoji namjera koja je opasna u regionalnom smislu i koja je neprihvatljiva i da on pokušava na skrovit način da uporedi region Novog Pazara sa RS i njenim statusom.

“Ni po čemu se ne mogu porediti Izetbegović i Vučić, ni po politikama koje provode, ni po motivima posjete, ni po načinu na koji žive svoj ljudski i politički život. Dok Bakir Izetbegović potpiruje vatru, premijer Vučić nastoji da ih gasi”, kaže Milorad Dodik.

Reagovao je i srpski ministar Aeksandar Vulin. “Poredeći Banju Luku i Novi Pazar, Izetbegović je napravio diplomatski skandal, ali i pokazao svoje prave političke i ljudske namere.” Vulin je rekao da vjeruje da je vrijeme da i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zauzme daleko čvršći stav kad je u pitanju odnos prema Bakiru Izetbegoviću i prema svima koji smatraju da srpsku pažnju i brigu za mir i stabilnost u regionu mogu da tumače kao slabost i nešto što treba upotrijebiti protiv Srbije.

“Stvari se kao što vidite ponavljaju i ponavljaju se ne slučajno. Oni koji su tih devedesetih godina smatrali da Srbiju treba podeliti izgleda smatraju da to treba uraditi još jednom, onda politička autonomija Sandžaka danas entitet Novi Pazar Banjaluka” kaže Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da Izetbegović svojom izjavom na najbrutalniji način pogazio Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srbije.On kaže da Izetbegović, istovremeno, pokušava da ukine pravo Republike Srpske, i to potpuno suprotno Ustavu BiH, i međunarodnom sporazumu kakav je Dejtonski sporazum.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više