Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Komšić odgovorio Rusiji: Jedinstvena BiH je postojala i prije entiteta, postojati će i poslije njih

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je pokušaj Rusije u negiranju jedinstva države Bosne i Hercegovine kao državne cjeline, kao najdublji izraz nepoštivanja države BiH od strane predstavnika te države.

“Selektivno pozivanje na Ustav BiH pri čemu se nastoji uvećati uloga entiteta na uštrb države Bosne i Hercegovine kao cjeline, te poručiti da su entiteti iznad države, nije samo loša poruka od strane Ruske Federacije, nego se očito svjesno previđaju činjenice”, izjavio je.

Komšić naglašava da Bosna i Hercegovina ima svoj državni kontinuitet, postojala je i prije entiteta, a postojati će i poslije njih.

“Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada Bosna i Hercegovina, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama”, podsjetio je član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Ruska ambasada u BiH danas je saopštila da se nije pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) jer je smatra neuravnoteženom, a zatim detaljnije objasnila svoje stajalište na koje je i reagovao Željko Komšić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više