Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Komšić pozvao Grabar-Kitarović i Plenkovića u posjetu Sarajevu

Predsjednik Demokratske fronte i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, pozvao je danas predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH, načine zvaničnu posjetu Sarajevu kako bi se na nivou institucija razgovaralo o svim otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, ali i o zaključcima Vijeća Evropske unije u kontekstu podrške Republike Hrvatske provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

S obzirom da predsjedica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković kontinuirano izražavaju zabrinutost stanjem u BiH, i da pred međunarodnim govornicama tematiziraju društvene i političke prilike u našoj državi, pozivam ih da odmah nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH, načine zvaničnu posjetu Sarajevu, odnosno Predsjedništvu BiH“, rekao je Komšić.

Potrebno je razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dvije države, pa čak i onim pitanjima koja su unutarnja pitanja BiH i Hrvatske na nivou institucija, u duhu razumijevanja i obostranog poštivanja. Vjerujem da je potrebno razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, problemu „Buškog jezera“, ali i o svim drugim pitanjima za koje zvanični Zagreb izražava interes. Sa moje strane, u razgovoru sa novim kolegama u Predsjedništvu BiH, učinit ću sve što je potrebno da, odmah iza posjete Briselu, prijem hrvatske delegacije bude u samom vrhu prioriteta” navodi Komšić.

Imajući u vidu da je Republika Hrvatska u dva navrata glasala zaključke Vijeća Evropske unije po kojima se u BiH neodložno moraju implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, bez da se povlače potezi koji BiH mogu udaljiti od implementacije tih presuda, vjerujem da bi bilo naročito korisno razgovarati o spremnosti Republike Hrvatske da kroz institucije EU i doista podrži zaključke Vijeća Evropske unije te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava koje za osnovni cilj imaju osiguravanje jednakopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine“, naglašava Komšić.

Ovom prilikom želio bih podsjetiti hrvatski državni vrh na zaključke za koje je Hrvatska glasala u Vijeću Evropske unije. S tim u vezi podsjećam na zaključak broj 4. Vijeća Evropske unije od 16. oktobra 2017. godine koji glasi:

Priznajući da se u Ustavu Bosne i Hercegovine Bošnjaci, Hrvati i Srbi navode kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), Vijeće ponovno ističe da načela jednakosti svih građana i nediskriminacije moraju biti u potpunosti zajamčena. Vijeće naglašava da ne bi trebalo poduzimati zakonodavne ili političke korake zbog kojih bi provedba presude Sejdić-Finci i povezanih presuda postala zahtjevnija.

Kao i na zaključke 58. i 59. Vijeća Evropske unije od 28. juna. 2018. godine koji glase:

Zaključak 58: Vijeće prima na znanje najavu općih izbora zakazanih za 7. listopada 2018. Vijeće žali zbog dosadašnje nespremnosti političkih stranaka na kompromis i snažno poziva vlasti Bosne iHercegovine da hitno izmijene izborni okvir kako bi se osigurala provedba rezultata izbora iz listopada 2018. U tom pogledu svi politički čelnici trebaju preuzeti svoju odgovornost i pronaći rješenje za Dom naroda Parlamenta Federacije. Vijeće smatra da bi izbornim reformama trebalo pristupiti u duhu dijaloga, kao važnom pitanju, pozivajući ujedno time Bosnu i Hercegovinu na provedbu preporuka OESS-a/ODIHR-a kako bi se zemlja približila europskim standardima, uz poboljšanje demokratskih procesa budućih izbora. Vijeće prepoznaje i da bi se druga pitanja povezana s izborima, kao što su odredbe za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i pitanje predsjedništva Bosne i Hercegovine, trebala rješavati pravodobno nakon izbora, u skladu s europskim standardima; u tom pogledu Vijeće naglašava da ne bi trebalo poduzimati zakonodavne ili političke korake zbog kojih bi provedba presude Sejdić-Finci i povezanih presuda postala zahtjevnija. Međutim, tim se reformama ne smije dovesti u pitanje program reformi.

Zaključak 59: Vijeće nadalje ističe svoju neupitnu predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje te potiče sva tijela i političke snage u Bosni i Hercegovini da prevladaju razdornu retoriku ukorijenjenu u prošlosti, okončaju veličanje osuđenih ratnih kriminalaca i aktivno promiču pomirenje, među ostalim putem obrazovanja. Vijeće potiče Bosnu i Hercegovinu na daljnju aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji i izgradnji susjedskih odnosa.

Iz navedenih zaključaka jasno je da je Republika Hrvatska glasajući za ove zaključke, fokus stavila na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je vidljivo iz dokumenata Vijeća Evropske unije, ali nažalost nije vidljivo u političkoj praksi zvaničnika Republike Hrvatske“, rekao je Komšić.

Zbog toga, pozivam predsjednicu i premijera Hrvatske da dođu u zvaničnu posjetu Sarajevu, te da razgovaramo o provođenju navedenih zaključaka uz podršku Evropske unije i Republike Hrvatske kao njene članice“, naglasio je Komšić.

Na kraju, znajući da se zvaničnici Republike Hrvatske pozivaju na odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, moram istaći da se stiče gorak dojam da su zvaničnici Republike Hrvatske, kao i dobar dio javnosti u Hrvatskoj, itekako obmanuti u vezi sadržaja ta odluke. Naime, Ustavni sud BiH nigdje nije odlučio da se zabranjuje izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svih kantona i svih konstitutivnih naroda jer je to nemoguće zato što se radi o ustavnoj normi. Stoga je nemoguće implementirati odluku Ustavnog suda u slučaju Ljubić na taj način, jer takva odluka u tome smislu nije ni donesena. Da jeste donesena na taj način, nju bi, upravo sa stanovišta zaključaka Vijeća Evropske unije, bilo nemoguće implementirati jer bi to značilo ne samo udaljavanje nego i onemogućavanje provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. Vjerujem da ćemo uskoro imati priliku razgovarati o ovim i svim drugim detaljima koji se tiču navedenog“, zaključio je Komšić

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više