Fresh Press portal
BiH Politika

Konaković: U potpunosti stojim iza odluka rektora, Sebija Izetbegović upravlja Medicinom

“Rektor je u potpunosti zakonito smijenio Semru Čavaljugu i sud je odbio sve njene zahtjeve za mjere osiguranja. Za nas kao osnivača jedini sagovornik je rektor Univerziteta u Sarajevu. Naravno, mi poštujemo dignitet i samu instituciju Medicinskog fakulteta koji je najstarija članica UNSA i zaista sa jakom pozadinom”, rekao je Konaković.

On je rekao da je do sada održano nekoliko sastanak u vezi s ovom temom i da tvrdi kako je menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ovladao Medicinskim fakultetom u Sarajevu.

“Mi smo napravili greško na način da smo u zakonu predvidjeli da većinu u Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta čine kliničari, odnosno ljudi koji rade na KCUS-u. Dešava se paradoks da federalna institucija upravlja procesima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, naravno u liku i djelu direktorice KCUS-a profesorice Sebije Izetbegović”, kazao je Konaković.

Konaković je rekao da je zakonska greška i što je KCUS jedina nastava baza za oblast medicine što nije prirodno.

“Imamo danas činjenicu da vrhunski doktori Ismet Gavrankapetanović, Mirsad Kacila, Kemal Dizdarević, Hasan Tanović, Senad Maksić i Mirza Biščević ne mogu da rade na fakultetu zato što nisu uposlenici KCUS-a. Imamo situaciju u kojoj naše mlade ljude ne uče najbolji”, rekao je Konaković.

On je kazao da se na sastanku koji je održan u ponedjeljak, a na kojem su prisustvovali predstavnici Vlade KS, Medicinskog fakulteta i KCUS-a, pojavio u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS.

“Ja sam predsjedavajući Skupštine KS koja je po Ustavu KS najviši zakonodavni organ. Istina je da je tu bilo varnica i da je profesorica Izetbegović negodovala mom dolasku, ali to mi je potpuno nebitno. Ne isključjem da profesorica možda nije bila informisana o sastavu delegacije koja će tu biti”, kazao je Konaković.

Konaković smatra da je Škrijelj zauzeo dobar stav na sastanku jer sastanak nije bio predviđen u širokim delegacijama. Kako kaže, rektor nije čekao njega već predstavnike UNSA.

“Za nas je ovlašteni sagovornik za dalje razgovore prvi čovjek UNSA, on se zove rektor i trenutno je to Rifat Škrijelj. Zaista ćemo se potruditi da brzim izmjenama zakona dovedemo u stanje reda ovu situaciju na Medicinskom fakulteta”, rekao je Konaković.

Na drugoj strani, Vlada KS i Ministarstvo pravde KS stava su da je Čavaljuge vršiteljica dužnosti dekanese sve dok njeno ime stoji u Sudskom registru. Konaković je ovim povodom rekao da se treba gledati šira primjena zakona.

“Nepoštivanje odluka rektora je nepoštivanje zakona. Rektor je donio zakonitu odluku i smijenio Čavaljugu, a onda je NNV ponovo imenovalo Čavaljugu za vršiteljicu dužnosti dekanese. Istu stvar smo imali u procesu imenovanja komesara MUP-a KS kada je smjenjeni komesar Mevludin Halilović namjeravao drugog smjenjenog komesara Vahida Ćosića vratiti na mjesto, ali Zakon o MUP-u to ne predviđa i ne dozvoljava. To ćemo slično napraviti i u Zakonu o visokom obrazovanju”, kazao je Konaković.

On dodaje da je i Nermin Sarajlić upisan u Sudski registar kao vršitelj dužnosti dekana te da i on može predstavljati Medicinski fakultet. Ocijenio je da u ovom slučaju postoji sporost suda koji nije još implementirao odluku rektora, a koji odlučuje ko će biti upisan u Sudski registar kao dekan.

“Insistirat ću na tome da se nekoliko izmjena Zakona o visokom obrazovanju koje će otkočiti proces na Medicinskom fakultetu vrlo brzo stave u proceduru”, rekao je Konaković.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Sebija Izetbegović: Tužit ću Elmedina Konakovića

A.R

Konaković poručio: “Tajkuni će plaćati prvi, sirotinja će plaćati zadnja”

E.H

Konakoviću, ne možeš mene reketirati, ti si meni dužan pare… Moji hoteli se uredno snabdijevaju vodom!

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više