Fresh Press portal
BiH Politika

Krajišnik uspostavio dijagnozu: “Problem u BiH je što nema bošnjačkog entiteta”

Krajišnik

Problemi u BiH postoje, ne zbog toga što nema hrvatskog entiteta, već zato što ne postoji bošnjački entitet, smatra prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i presuđeni ratni zločinac, Momčilo Krajišnik.

Hajde da se samo nakratko stavite u ulogu Bošnjaka. Njih ima najviše u BiH, a nemaju vlast ni na nivou BiH, ni na nivou FBiH, pa čak ni na nivou kantona. I normalno je da im to smeta. Neko je poturio netačnu informaciju da je Zapad protiv muslimanske države, kao da na svijetu ne postoji sijaset muslimanskih država. Pored toga, ovdašnji muslimani nisu radikalni muslimani, ni fundamentalisti i mi to najbolje znamo jer živimo sa njima vijekovima. Među njima se odvija sukob i podjela na one koji žele čitavu BiH i one koji žele svoj entitet“, rekao je Krajišnik.

Krajišnik je podsjetio da se srpska delegacija polovinom februara 1992. godine vratila iz Lisabona, gdje je dogovorena prva verzija Kutiljerovog plana, poznata kao lisabonski princip, kojom je predviđeno da će BiH biti konstituisana u tri nacionalne jedinice.

Postigli smo načelni sporazum koji je u suštini bio samo nešto neprecizniji nego zvanični Kutiljerov plan iz polovine marta te godine. Međutim, kada se naša delegacija vratila iz Lisabona, vidjeli smo da se na muslimanskoj strani stvara atmosfera da taj dogovor bude poništen“, rekao je Krajišnik za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, znalo se da je za 29. februar i 1. mart 1992. godine zakazan referendum o nezavisnosti BiH, te da je Skupština srpskog naroda odlučila da usvoji Ustav u kojem je stajalo da “Republika može stupati u zajednice sa državnim tvorevinama drugih konstitutivnih naroda BiH”, što je u skladu sa lisabonskim principima.

Govoreći o tome da je u članu tri Ustava stajalo da se “Republika nalazi u sastavu savezne države Jugoslavije”, Krajišnik je rekao da je to bilo mudro rješenje jer su, kako je naglasio, Srbi pokazali da neće iz Jugoslavije dok ne bude riješeno pitanje BiH.

To je značilo i da ne zatvaramo vrata za to da Republika Srpska danas-sutra može da se udruži sa drugim dvjema nacionalnim zajednicama u BiH, što je bilo u skladu sa lisabonskim principima i Kutiljertovim planom“, naveo je Krajišnik.

Povezani članci

Ratni zločinac Krajišnik okupio Dodika, Šarovića, Đokića i ostalu bratiju da podrže “stvaraoce” RS

E.H

Krajišnik o 1. martu: “Krvavi datum, da je sreće niko ga ne bi slavio”

E.H

Krajišnik prognozira: “Ukoliko dođe do promjene Ustava BiH, to će značiti rat”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više