Fresh Press portal
BiH Politika

Krišto govori šta Čović misli: “Cijela igra SDA s blokadom novca MMF-a smišljena da se optuži HDZ”

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto ocijenila je da je cijela igra oko nepovlačenja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ napravljena da bi se optužio HDZ BiH, odnosno ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda zajedno sa svim drugim ministrima koji su glasali za ovu odluku u Vijeću ministara.

Krišto je rekla Srni da je poznato i svima jasno ko je zakočio povlačenje sredstava MMF-a koja su BiH u vrijeme epidemije koronavirusa prijeko potrebna, prenosi “Slobodna Bosna“.

Ako su sredstva odobrena, ako je aranžman sa MMF-om dogovoren, šta je problem da se ta raspodjele kako je to dogovoreno i kako to zahtijeva ustavna struktura BiH?” – upitala je Krišto, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH.

Ona je ukazala da su županije dio ustavne strukture Federacije BiH, odnosno ustavne strukture BiH, te da ne vidi razlog za opstrukcije.

Krišto je navela da je izgleda namjera nekih u BiH da se po njihovoj volji odlučuje ko i kada može i treba da dobije određena sredstva i kako da se ta sredstva raspoređuju.

Ukoliko želimo BiH moramo shvatiti da jedni bez drugih ne možemo i na sve moramo gledati sa istim uvažavanjem bez obzira na ovu krizu epidemije koronavirusa ili u nekoj drugoj. Ukoliko nam je interes BiH moramo se uvažavati i kada je u pitanju nadležnost ili raspodjela sredstava, problemi i traženje rješenja” – rekla je Krišto.

Ona je istaknula da ovakvo ponašanje sigurno neće doprinijeti napretku i razvoju BiH.

Vijeće ministara na jučerašnjoj telefonskoj sjednici nije usvojio odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo financiranje /RFI/ od MMF-a.

Protiv ove odluke glasali su ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i ministar odbrane Sifet Podžić, dok je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić bio suzdržan.

Odluka nije usvojena jer za nju nije glaso ni jedan ministar iz reda bošnjačkog naroda.

Sredstva su trebala da budu operativna danas.

Povezani članci

HDZ odgovorio SDA: Bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i vrše pritisak na pravosuđe

E.H

HDZ preuzima Vladu FBiH

E.H

HDZ traži ukidanje stanja nesreće u Federaciji BiH

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više