Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

KRŠENJE DEJTONSKOG SPORAZUMA: Cvitanović najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog skandaloznog Zakona o lokalnoj samoupravi u RS-u

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović najavio je kako će uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog novog zakona o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj po kojem, kako Cvitanović tvrdi, definitivno Hrvati više nisu konstitutivan narod u manjem bh. entitetu.

Predsjednik HDZ-a 1990 u priopćenju navodi kako su izmijenjeni članci spomenutog zakona koji su garantirali minimum konstitutivnosti hrvatskog naroda u Republici Srpskoj.

Prema starom zakonu, bilo je regulirano, u skladu s popisom is 1991. godine da ne mogu iz istoga naroda biti i načelnik, zamjenik, predsjednik skupštine, potpredsjednici, odnosno da svi nositelji funkcija ne mogu biti iz jednog naroda, već je bilo zagarantirano da iz dugog naroda mora biti ili predsjednik ili potpredsjednik Skupštine ako je načelnik iz većinskog naroda”, pojašnjava Cvitanović, nazvavši licemjernim odredbu u spomenutom zakonu kojom „nositelji vlasti na dobrovoljnoj bazi mogu uvažiti činjenicu da su nekada u Republici Srpskoj, prije etničkog čišćenja, živjela tri konstitutivna naroda i izabrati nekoga iz drugih naroda na rukovodeće pozicije“.

Do kada će se tolerirati ovakvo ponašanje službenih srpskih predstavnika u vlasti u Republici Srpskoj? Do kada će legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Republici Srpskoj šutjeti? Do kada ćemo držati svijeću politici Milorada Dodika i ostalih srpskih političara, očito jedinstvenih kada su ovakvi zakoni u pitanju? Do kada će Visoki predstavnik šutjeti na ovakvo perfidno kršenje Daytonskog ustava?”, pita se Cvitanović, te napominje kako Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nema mogućnost čak niti uputiti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske jer u njemu Hrvate predstavljaju „Dodikovi Hrvati, Bosićevi Hrvati…“.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više