Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Kurdi su loše procijenili”

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska smatra da je preuzimanje grada Kirkuk od strane iračkih snaga ispravilo “grešku” Kurda povodom održavanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti, koji je održan prošlog mjeseca.

Čavušoglu je kazao da su lideri iračkih Kurda “loše procijenili i nisu slušali preporuke Turske” – prenosi AP.

“Mislili su da će imati dodatne dobiti, ali nemaju ih. Mislili su da će ujediniti Kurde, a to je podijelilo Kurde u Iraku. Sada tamo vladaju ogroman haos i ogromna konfuzija” – rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare.

Kako se navodi, Turska ima bliske veze sa zvaničnicima Iračkog Kurdistanskog i apelovala je na njih da ne održe referendum.

Iračka centralna vlast i susjedni Iran takođe su se protivili referendumu, na kojem je više od 90 stanovnika Iračkog Kurdistana glasalo za nezavisnost, prenosi Sputnik.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više