Fresh Press portal
BiH Politika

Kurtović poručio Novaliću: “Prvo sebi smanjite enormne plaće”

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH izrazio je negodovanje zbog najave premijera FBiH Fadila Novalića o smanjenju plaća državnim službenicima za deset posto.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović kaže da je u ovoj situaciji to neprimjereno.

Rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plaća te da su najbitniji životi građana” – rekao je Kurtović.

Naveo je da nisu naišli na razumijevanje Novalića te da on predstavlja samo Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, a da postoje i drugi granski sindikati.

Svi će sigurno reagirati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarizirati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno govoriti o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika” – rekao je Kurtović.

Predloženo je da se socijalni dijalog nastavi i da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji će se način riješiti kriza.

Jedan državni službenik ili namještenik u FBiH ima plaću od 700 do 1.200 KM. Imamo parlamentarce koji primaju plaće veće od 3.000 KM, a na državnom nivou i do 7.000 KM. Voze se luksuznim automobilima, koriste sve benefite i odmah idu na nivo smanjenja plaća službenicima i namještenicima. Trebali su prvo sami sebi donijeti odluku na način da se svi ministri i parlamentarci, počevši od kantonalnog do državnog nivoa, solidarizuiraju s onim koji su ostali bez posla pa neka nakon toga idu ka državnim službenicima i namještenicima” – kazao je Kurtović, prenosi “Avaz“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više