Fresh Press portal
BiH Politika

Lagumdžija: “Poglavica Bošnjaka počastio je poglavicu Srba sa 30 miliona”

Profesor Zlatko Lagumdžija komentirao je na svojoj Facebook stranici dogovor lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a, te naveo kako je “istina o ovome dogovoru potpuno drugačija”.

Nakon što su u stilu tri nakupca na pijaci poglavice dogovorile MMF aranžman po kojem je u raspodjeli kredita od 330 miliona eura RS dobila 37.5 % a Federacija 61.5% ukupnog iznosa, SDA je počela sa reklamiranjem (sa pogrešnim iznosima i brkanjem KM i Euro) kao da je riječ o njihovom velikom uspjehu kojim su ispravili ranije nepravde i tuđe greške. Istina je sasvim drugačija!”, istakao je Lagumdžija na Facebooku.

Omjer između RS-a i Federacije od 33% prema 66%, vrijedi od prvog aranžmana 1998. godine, a A 2020. godine, koristeći novu, ničim izazvanu, šanerski izračunatu formulu, poglavica Bošnjaka je sa drugom dvojicom uspostavio njihova nova pravila i istog dana častio poglavicu Srba sa 30 miliona KM. Osim toga, tada, nikada ranije i nikada kasnije, pa sve do prije dva dana, kantoni nisu bili predmet pregovora ili raspodjele koja se dogovarala u ovakvim situacijama. Pošto je izgleda trojka navikla da je subota pazarni dan onda je i poglavica Hrvata od svog Bošnjačkog kolege dobio na poklon kantone kao nove faktore na medjunarodnoj sceni”, napisao je.

Poslije ovoga, a nakon što nam je poručeno kako se poglavica Bošnjaka odrekao dvije trećine plate za borbu protiv korone, počinjem ozbiljnije shvatati one koji me upozoravaju da bi, ako se ovako nastavi, moglo nekome pasti na pamet da je došlo vrijeme da, slijedeći ovu logiku, ‘ode na pazar’ i dvije trećine države”, dodao je.

Kako bi sakrili svoju sramotu, hvaleći svog predsjednika i aktuelnog premijera Federacije, SDA plasira u javnost moju sliku sa propratnim tekstom punim grešaka i slikom tadašnjeg premijera Federacije kao ljude koji su 2014. godine dogovorili MMF aranžman po kojem su dva entiteta dobili svaki po pola ukupnog iznosa sredstava. Istina je da je tada dogovoren redovni MMF aranžman po kojem je raspodjela bila kao i uvijek u omjeru od 1 (RS): 2 (FBIH)”, naveo je Lagumdžija.

Povezani članci

Lagumdžija o raspodjeli 330 miliona eura: “Kuda ćeš Bakire sa Miletom na pijacu?”

E.H

Zlatko Lagumdžija najavljuje potpuni haos nakon prijetnje iz RS: “Sada vidimo sliku bliže budućnosti ove države”

E.H

Lagumdžija: “Izetbegović je Dodiku dao četiri ministra u Vijeću ministara BiH”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više