Fresh Press portal
Politika Svijet

Loše vijesti za Dodika: “Minhenska sigurnosna konferencija tvrdi da je veliki rizik za Balkan utjecaj…”

Rusija je u ovom regionu bila tradicionalni igrač, ali sada vidi Balkan kao dio nove “velike igre” što može pomoći ometanju i slabljenju Evropske unije, procjenjuje se u izvještaju i dodaje da je Moskva bila optužena za upotrebu mjera za destabilizaciju Zapadnog Balkana uključujući i za aktivne pokušaje podsticanja etničkih konflikata da bi pogoršali frustraciju unutar EU, a preko sredstava antizapadne propagande, stoji u izvještaju, prenosi Glas Amerike.

Rusija je pokušala da sabotira najbolji razvoj situacije u regionu u 2018: Sporazum između Grčke i Makedonije o imenu, navažniju prepreku za učlanjenje Makedonije u NATO i EU.
Bezbjednosni izvještaj Minhenske konferencije kao novog učesnika u regionalnoj igri moći na Balkanu apostrofira Kinu.

Sve zapadnobalkanske države, osim Kosova su uključene u kinesku Incijativu pojas i put kroz format 16+1. One su objeručke dočekale neophodnu pomoć, trgovinu i investicije, koje se stabilno povećavaju i u nekim oblastima su rivali ekonomskom uticaju Evropske unije.

Kako se navodi, dok Peking podržava priključenje regiona EU, njihove aktivnosti su otvorile sumnje unutar evropskog bloka, da Kina možda eksploatiše ekonomska ulaganja za političku dobit. Navodi se i da kineski projekti nijesu uvijek u saglasju sa EU standardima održivosti i transparentnosti.

U izvještaju se zaključuje da ekonomsko širenje Kine stoga predstavlja rizik po region, naročito zbog kredita, budući da najveći dio investicija Pekinga na Zapadnom Balkanu dolazi u formi zajmova.

Državnici iz cijelog svijeta i stručnjaci za međunarodne odnose okupljaju se jednom godišnje u Minhenu na tradicionalnoj konferenciji o globalnoj bezbjednosti. Minhenska sigurnosna konferencija jedan je od najvažnijih foruma o sigurnosnoj politici i međunarodnim odnosima koji svake godine okuplja predsjednike država i vlada, ministre inostranih poslova i odbrane, dužnosnike međunarodnih organizacija, stručnjake s područja međunarodnih i bezbjednosnih politika, te poslovne ljude.

MSC forumom predsjedava njemački diplomata Wolfgang Ischinger.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Dodik: “Mene ne zanima šta taj Palmer misli, neugodan tip, svašta govori”

E.H

Dodik odbrusio Amerikancima: “BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne od američke Ambasade”

E.H

Mektić poslao upozorenje Srbima u Federaciji: “Samo se vi držite Dodika i odnijet ćete gaće na štapu…”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više