Fresh Press portal
Početna » Blog » Lukač: “Ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije RS”
BiH Politika

Lukač: “Ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije RS”

Lukač

Lukač: “Ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije RS”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je kako ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije RS i naglasio da je rad MUP-a RS definiran Ustavom i zakonom.

Lukač je naveo da Program reformi BiH ne prejudicira članstvo u NATO i da nema nikakve veze sa statusom i ulogom Policije RS, bez obzira na to što bi neki voljeli da u tu priču upakuju i reformu policije.

MUP RS ne pristaje na to niti bismo učestvovali u takvoj priči” – rekao je Lukač.

On je ocijenio da je saradnja MUP-a RS s ostalim sigurnosnim agencijama u BiH na zadovoljavajućem nivou, ali da uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima.

Lukač je rekao da se u MUP-u RS nadaju da će razmjena informacija biti bolja nakon što bude formirano Vijeće ministara i imenovani novi direktori.

Govoreći o problemu ilegalnih migranata u BiH, Lukač je za “Glas Srpske” izjavio da su potpuno zakazale institucije BiH, te naglasio da su pitanja azila, stranaca, migracija i viza nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH još 2003. godine.

U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, a druge vraćaju migrante u BiH, svima postaje jasno da neko od nas u ovoj zemlji želi da napravi posljednju tačku za migrante” – naveo je Lukač.

On je rekao da MUP RS brine, a trebalo bi i ostale agencije, zbog činjenice da je bilo više slučajeva “skrivenih identiteta” migranata koje je teško utvrditi.

Oni su velika opasnost ako se zadrže u BiH i neophodan je ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrantske krize u zemlji” – upozorio je Lukač.

On je ponovio da RS nema mogućnosti za formiranje prihvatnih centara na svom području, dodavši da to ne žele ni lokalne zajednice u FBiH, s obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije na području Bihaća gdje su centri.

Komentirajući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmaneul Macron) da je BiH “tempirana bomba”, Lukač je naveo da je Makron rekao ono što se iz RS govori godinama.

Prema njegovim riječima, nekoliko evropskih lidera već je “upozoravalo na opasnost radikalnog islama koji može doći s teritorije BiH”.

Nažalost, takve izjave u FBiH dočekane su nanož, uz osude, a svjesni smo da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro” – upozorio je Lukač.

On je rekao i da je MUP RS poslao u ispomoć Graničnoj policiji BiH više od 100 pripadnika na poslovima sprečavanja nelegalnog ulazaka migranata, ali je naglasio da angažiranje pripadnika policije iz FBiH na teritoriji RS nije u skladu s Ustavom BiH i zakonom, te da nema potrebe za njegovim kršenjem jer Policija RS može na zahtjev Granične policije BiH da uputi i dodatne snage, prenosi “Avaz“.

Povezani članci

Lukači poručili političari iz RS-: “Džaba ti pop, teško ćeš okajati grijehe…”

E.H

Radovanović zatresao Republiku Srpsku – Ekskluzivno objavljene lažne diplome Ćuluma i Lukača

E.H

“Čuvaj se Lukača” – Dragan Lukač osvanuo na fotografijama širom RS

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više