Fresh Press portal
BiH Politika TOP VIJESTI

Lukač podvukao da niko nema pravo da ometa predstavnike države da rade posao

Nakon oštrih reakcija međunarodnih organizacija, udruženja novinara, EU političara ali i građana na najave nacrta izmjena zakona o javnom redu i miru RS, kojim je u jednom dijelu čak predviđena zatvorska kazna za fotografisanje policijskog službenika jer se to navodno smatra ometanjem njegovog rada – stižu i odgovori prvih ljudi Vlade RS i MUP-a RS, piše “Srpskainfo“.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tvrdi da se pod ometanjem službenika ne misli samo na policajca već se može odnositi na novinare koje neko ometa u njihovom radu. Nespretno se pravdao. Kazao je da je to što je do sada urađeno samo nacrt, a kao da u prijedlogu može doći do određenih izmjena.

Smatramo da niko nema pravo da smeta i ometa državne predstavnike svih institucija da rade svoj posao i to svakako nije nikakav udar na medije”, smatra Lukač.

Na konstataciju da sve to na terenu može biti vrlo široko tumačeno Lukač kaže da može ali da je dudija onaj ko tumači zakon i koji donosi presudu.

Mi možemo sad o tome ovako da pričamo ali to nije zakonsko riješenje dok ne bude pravosudno zakonsko riješenje decidno napisano i onda će se znati šta to znači a tužilaštvo i sudovi će tumačiti onako kako je zakonom propisano”, kaže ministar unutrašnjih poslova RS.

Predsjednica RS Željka Cvijanović kaže da je ona živjela u jednom vremenu kada je policajac bio poštovan i da ne možemo očekivati da policajac bude efikasan u radu ukoliko ga razvlastimo. Tvrdi da demokratija nije ugrožena. Na pitanje gdje je granica između sve većih policijskih ovlaštenja i ugrožavanja demokratije nema konkretnog odgovora.

Granicu ne možemo ni vi ni ja odrediti, kao što ni vi ne možete tako ni ja ne mogu”, rekla je Cvijanović.

Zakon je u nacrtu i biće javna rasprava kaže predsjednik Vlade.

Sve što bude primjedbi čućemo u Narodnoj skupštini i do prijedloga zakona sve što treba da se iskoriguje u pravcu boljeg rada i ministarstva unutrašnjih poslova i zaštite građana Republike Srpske biće urađeno”, rekao je premijer RS Radovan Višković.

Novi prekršaj javnog reda i mira vodi u ozakonjenje represije saopštili su danas iz Transparency internationala a udruženje BH novinari je od Vlade zatražilo da povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Lukač za hapšenje Davora Dragičevića pripremio 200 policajaca – Javno pitam sudiju Nebojšu Manojlovića

A.R

Dodikov kum snimljen kako psuje Lukača: “On je za mene ku..c”

E.H

Dragan Lukač dobio 21.411 KM otpremnine i krivičnu prijavu

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više