Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mandra: “Granice Bosne i Hercegovine se neće pomjeriti niti milimetar”

Granice Bosne i Hercegovine se neće pomjeriti niti milimetar, bez obzira na to koliko se Vulinu sviđala ideja o njihovom prekrajanju. Upravo zbog njega i njemu sličnih zagovaratelja velikodržavnih ideja koji maštaju o okupljanju svih Srba u jednoj državi su danas milioni Srba rasuti po cijelom svijetu, a hiljade njih svakodnevno trbuhom za kruhom odlazi u treće zemlje”, izjavio je zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra.

Poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o rješavanju „srpskog nacionalnog pitanja“ kroz ujedinjenje svih Srba u jednu državu i podrška ideji pripajanja bosanskohercegovačkog entiteta RS Srbiji pokazatelj su stvarnog odnosa zvaničnog Beograda prema teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, smatra zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra.

U izjavi za javnost Mandra navodi da s obzirom na učestalost ovakvih prijetnji i izostanak osuda, stječe se nepogrešiv dojam da je Vulin zapravo „trbuhozborac Aleksandra Vučića i reprezent stvarne politike Srbije prema Bosni i Hercegovini“.

“Granice Bosne i Hercegovine se neće pomjeriti niti milimetar, bez obzira na to koliko se Vulinu sviđala ideja o njihovom prekrajanju. Upravo zbog njega i njemu sličnih zagovaratelja velikodržavnih ideja koji maštaju o okupljanju svih Srba u jednoj državi su danas milioni Srba rasuti po cijelom svijetu, a hiljade njih svakodnevno trbuhom za kruhom odlazi u treće zemlje. Takva politika koju danas zastupa Vulin mnogo je bliža okupljanju svih Srba u Njemačkoj, Austriji, SAD-u ili kod „tetke u Kanadi“ nego u zamišljenim okvirima neke velikodržavne tvorevine koju su nekad nazivali „velikom Srbijom“, a danas „srpskim svijetom“, rekao je Nermin Mandra.

Posljednji pokušaj Vulinovih istomišljenika da riješe „srpsko nacionalno pitanje“ nauštrb Bosne i Hercegovine, dodaje, neslavno je okončan, uz više od 100.000 mrtvih, milione raseljenih i višegodišnje zatvorske kazne idejnim tvorcima te ideje i onima koji su je pokušali sprovesti u djelo.

“Ako im to nije pošlo za rukom 90-ih, kada su na svojoj strani imali vojnu i logističku nadmoć, onda sigurno neće ni danas ni u budućnosti. Zato preporučujem i Vulinu i svima onima koji se zanose sličnim idejama da odustanu od njih jer je takva politika mnogo opasnija po Srbiju i srpski narod nego po Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet”, zaključio jeMandra.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više