Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Milorad Dodik: “Bošnjaci su dobar narod, izjava o otcjepljenju je istrgnuta iz konteksta”

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dao je intervju turskoj televiziji TRT World.

Govorio je o vakcinama, autoputu Sarajevo-Beograd-Sarajevo, saradnji Turske i BiH i oblastima koje se mogu unaprijediti i iskoristiti iskustva Turske, a odgovorio je i zašto poziva na otcjepljenje RS, od države Bosne i Hercegovine.

To je istrgnuto iz konteksta. Ono za šta se ja zalažem je Bosna i Hercegovina bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Dejtonski sporazum. Aranžmani koje su nam napravili visoki predstavnici nisu donijeli ništa dobro BiH. Tako da je BiH zemlja koja je zarobljena raznim stvarima, između ostalog i visokim predstavnicma i međunarodnom zajednicom koja želi od BiH da pravi eksperiment i da ne uvažava realnost. Zalažem se za dogovor između Bošnjaka, Srba i Hrvata, onaj koji je neophodan da BiH bude i ostane stabilna. Ako on nije moguć, onda šta preostaje nego da se narodi, jedna od alternativa, je da se podijele i raziđu i da žive u miru. Mir je najvažnija riječ na Balkanu. BiH živi u miru i to je veoma važno”, rekao je Dodik.

Dodik je objasnio i svoju izjavu da su Bošnjaci nesretan narod.

Mislim da bošnjački narod nema valjanu i adekvatnu političku elitu. Jasno sam rekao da je bošnjački narod dobar narod, da imam mnogo prijatelja Bošnjaka, kao što imam i loših Srba oko sebe. Kada sam o tome govorio, rekao sam da je bošnjački narod dobar, ali pomalo nesretan jer nema adekvatne političke elite koja može da odradi prave i dugoročne interse bošnjačkog naroda nego ga drži na nekim stereotipima koji ne mogu da funkcionišu i koji troše energiju naroda”, rekao je Dodik.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više