Fresh Press portal
BiH Politika TOP VIJESTI

Milorad Dodik: Rata u BiH neće biti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da, uprkos složenijoj političkoj situacija nego što je bila ranije, rata u BiH neće biti.

On je istakao da je u ovako složenoj situaciji potreban dogovor, ali da ga je nemoguće postići zbog “sterilnih političkih elita koje ne mogu ništa da dogovore, a koje su napravili stranci”.

– U te ja ne spadam, jer pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu – rekao je Dodik.

Na konstataciju novinara da građane plaše izjave političara i da sve više iz BiH odlaze u druge zemlje tražeći posao, Dodik je rekao da o ovom teškom pitanju razgovara i sa privrednicima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji mu se žale da nemaju dovoljno radne snage, ali i da poslove koje nude mnogi ne prihvataju da rade.

– Stvorena je atmosfera odlaska, za to imaju odgovornost i lokalni organi, ali mislim i da je to plan razvijenih evropskih zemalja da ‘usisaju’ najkvalitetniji kadar, jer su oni u tom pogledu u strašnom deficitu – istakao je Dodik.

On je ocijenio da bi u BiH mogao da se napravi smislen plan kako da se ljudi, koji to žele, vrate.

– Mi ćemo u Republici Srpskoj, nakon Sabora SNSD-a, krajem juna početi izradu plana koji podrazumijeva stimulaciju za ostanak, kao i stimulaciju za povratak mladih ljudi koji hoće da počnu da se bave biznisom – najavio je Dodik.

Dodao je da će SNSD, čiji je lider, napraviti strategiju koja će podrazumijevati i fondove kako bi se stimulisali mladi u pokretanju privatnog biznisa.

Dodik je ocijenio da se neformiranjem vlasti na nivou BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

– Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam mjeseci i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod – izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je istakao da su Srbima zakinuta ustavna prava i da niko u Sarajevu ne treba da im daje ta prava jer im je to dao Ustav.

– Mi tu lekciju polako učimo, sazrijevamo i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim da su uskraćena prava srpskom narodu na političko predstavljanje na nivou BiH kako je to predviđeno Ustavom – poručio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas dalje u formiranju Savjeta ministara nego što je to ranije bila jer nema pomaka sa bošnjačke strane.

– Uvijek se pokušava nešto nametnuti, pa da srpska strana treba da se odredi prema tome, pa mi treba da odgovaramo za one stvari koje oni smisle da bi trebalo da se urade. Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja – kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da se SDA predstavila kao mjesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga i da su sa njima dogovoreni principi koji se odnose na poštivanje ustavnosti i zakonitosti, te na potrebe uvažavanja stavova svih, i tu ne postoji nekakav problem.

– Mjesecima nas bošnjačka strana maltretira hoće li neko ili neće u vlast, zašto neće. Sve su to njihove igre koje se nas ne dotiču. Polazimo od pretpostavke da ovdje niko nikome ne može ništa nametnuti. Mi nemamo nijedan uslov – naglasio je Dodik.

On je rekao da je iz razgovora sa liderom HDZ-a BiH shvatio da se sada još više usložnila situacija oko formiranja federalnih struktura vlasti nakon istupa predsjednika Demokratskog fronta Željka Komšića, prenosi RTRS.

Dodik je kategoričan da mu ne pada na pamet da sa Komšićem razgovara o formiranju vlasti.

– Komšić nije relevantan u tom pogledu. Njegov problem je kako će se dogovoriti sa Izetbegovićem – konstatovao je Dodik.

Dodik je upozorio da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što BiH gubi kapacitiranost kod EU.

(Vijesti.ba)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Dodik o “muslimanskoj” BiH: “Žele da budu većina, pa da uvedu šerijat, RS to neće dozvoliti”

E.H

To je iluzija i priča o islamskoj državi

A.R

Dušan pokopao Milorada: “Dodikovo doba je prošlo, Amerikanci će riješti stvari…”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više