Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Milorad Dodik traži ukidanje zakona kojim se zabranjuje isticanje drugih zastava uz državnu

Milorad Dodik traži ukidanje zakona kojim se zabranjuje isticanje drugih zastava uz državnu

Godinu nakon konstituiranja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u naredni utorak zasjedat će Ustavnopravna komisija tog doma. Jedna od tačaka dnevnog reda Komisije je i zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje odgovora iz tog parlamentarnog tijela o zahtjevu koji je Ustavnom sudu podnio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Sudeći prema dostavljenoj dokumentaciji, Dodik osporava izmjene i dopune ovog zakona donesene 2004. godine, za koje navodi da ih je tada usvojila Parlamentarna skupština BiH, ali nije ih potvrdilo Predsjedništvo BiH, čime je, ocjenjuje on u zahtjevu, prekršen Ustav BiH, piše “Avaz“.

Stoga je Dodik od Ustavnog suda BiH zatražio da provede postupak ocjene ustavnosti tog zakona i da ga ukine.

Suština Dodikovog zahtjeva odnosi se na to da su 2004. godine donesene izmjene Zakona o zastavi, a kojima je regulirano u kojim prilikama i gdje se sve smije isticati državna zastava.

Među tim odredbama je i ona da se “druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće isticati zajedno sa zastavom BiH“.

Ukoliko bi Ustavni sud BiH u predstojećem postupku uistinu potvrdio Dodikove navode da je pri donošenju izmjena Zakona o zastavi BiH prekršen ustav BiH, to bi značilo da bi odredbe o zabrani isticanja, primjerice zastave RS uz zastavu BiH, na čemu je insistirao Dodik prilikom ulaska u Predsjedništvo BiH, bile stavljene van snage. Ali o tome će konačnu riječ dati Ustavni sud BiH.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više