Fresh Press portal
BiH Politika

Ministri kukali jer ne smiju više zapošljavati ljude. Opozicija: Pitajte Fortu kako je on uspio

Zapošljavanje

Počela je redovna sjednica Skupštine KS tako što su ministri u Vladi KS kukali kako imaju malo zaposlenih.

Naime, ministar po ministar izredao se na govornici i kukao kako nema dovoljno zaposlenih i da im je rad ugrožen. Ministri za to okrivljuju zaključak koji je Skupština ranije usvojila glasovima Četvorke, a kojim se uvodi moratorij na zapošljavanje, piše “PRESS“.

Zaključak je predložila Danijela Kristić (NiP), s opravdanjem da vlast pred uzbore masovno uhljebljuje radi glasova.

Sad su se ministri redom žalili kako ne mogu raditi. Od ministra kulture Kenana Alikadića do ministrice komunalne privrede Nihade Glamoč.

Zanimljivo je da je prije njih premijer Mario Nenadić govorio kako je ranija Vlada KS na čelu s Edinom Fortom zaposlika jako puno ljudi i da ništa nije učinjeno da se oni otpuste.

Potom su zastupnici razobličili ministarsko kukanje.

Elmedin Konaković pitao je kako to da ova Vlada KS tvrdi da je prethodna vlada nakrcala gomilu ljudi, a sad im nedostaje?

Ako je prepun sistem zašto ga niste smanjili? I zašto onda sad tražite dodatno zapošljavanje? Ako ne znate kako provesti moratorij, pitajte bivše premijere Adema Zolja i Edina Fortu”, rekao je Konaković.

Neira Dizdarević (NS) pitala je zašto je Ured za borbu protiv korupcije poslao dopis u kojem upozorava na povećan broj netransparetnog zapošljavanje u javnim kantonalnim institucijama.

Danijela Kristić (NiP) je podsjetila da je isti moratorij provela Vlada Edina Forte i da nije bilo kuknjave o manje uposlenih.

Premijer Mario Nenadić je rekao da nije bilo masovnih zapošljavanja.

Znam kako su realizirani zaključci u drugim vladama. Jer su bili punu uži, dakle samo zabrana zapošljavanje. Mi sad ne možemo nemedicinski kadar u medicinskim ustanovama, ne možemo zapošljavati u sudove, GRAS…”, rekao je Nenadić.

Govoreći o pismu Ureda za borbu protiv korupcije, Nenadić kaže da se u pismu ne navodi vremenski period na koji se odnosi.

Mi dobivamo mnogo pisama iz tog Ureda i na svago reagiramo na način kako treba. To je do sada rezultiralo dobrim preventim rješenjima”, rekao je Nenadić.

Šef Kluba SDA kazao je kako zaključak o zabrani zapošljavanje nije u skladu s zakonom i da ga treba povući odnosno poništiti.

Kristić je u raspravi rekla da neće biti problem da oni koji su već dobili ugovore o djelu i nastave produženje, jer se to ne tretira u zaključku.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više