Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković bez dlake na jeziku: “Koliko god Milorad Dodik želio nešto drugo, BiH je njegova domovina”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković govorila o izjavama nakon sastanka u Banja Luci.

“BiH je apsolutno otvorena za svaku vrstu i ekonomske, razvojne saradnje sa Srbijom i tu nema nikakve dileme. Vjerujemo i da otvorena pitanja možemo riješiti dijalogom i u tom smislu imamo redovne kontakte sa srbijanskim zvaničnicima. Svi projekti koji će donijeti interes građanima, uključujući autoputeve, prometno povezivanje, željeznice, slobodna trgovina nisu sporni niti ih se u Sarajevu blokira. Naprotiv, aktivno se radi na mnogima, uključujući i pitanje izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd”, navela je Turković za N1.

Međutim, kako je rekla, ovdje mora naglasiti nekoliko činjenica.

“Ista politika koja i danas govori da nije za sukob, ali da ne može u BiH pronaći svoj interes kontinuirano i godinama radi na tome da BiH ne bude funkcionalna i uspješna, blokira evropske reforme, budžete, projekte, nerijetko i institucije, koristi mehanizme za opstrukciju gdje god to može, blokirali su godinama povratak raseljenih, povratnici žive u atmosferi straha u RS gdje se slave ratni zločinci, negira se bosanski jezik, svako malo se desi neki napad na povratnike, na džamiju itd., da bi onda na kraju govorili ‘da im nije komotno u toj BiH i da treba pričati o mirnom razlazu’”, kazala je Turković.

“Ja ih pozivam da prestanu sa takvom politikom, da prestanu sa blokadama, opstrukcijama i politiziranjem i da zajednički radimo na ekonomskom i svakom drugom boljitku, da ispunjavamo evropske standarde, da završimo posao na 14 ključnih prioriteta EU i krenemo ka članstvu, pa će vidjeti kako će im biti lijepo i komotno u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini”.

Kako je kazala, “koliko god Dodik možda želio nešto drugo, BiH je njegova domovina”.

“Tada neće biti primorani da uzimaju skupe zajmove širom svijeta i zadužuju se kako bi izbjegli bankrot entitetskih vlasti. Jaka BiH je interes i srpskog naroda i građana koje žive ovdje, jer samo takva država može ići putem napretka, ekonomskog progresa i članstva u EU. Tada će možda Dodik moći uzvratiti pomoć Srbiji i neće morati čekati da Vučić pomogne siromašne općine. Funkcionalnija i jača BiH će sigurno bolje sarađivati sa Srbijom. Dodik treba biti iskren i reći svom narodu da politika kojom želi oslabiti Bosnu i Hercegovinu najviše šteti manjem entitetu i ljudima koji tamo žive i skupo ih košta”, navodi Turković.

Kako je kazala, “blokirali su dogovor BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, gdje su svi, pa i RS mogli dobiti mnogo povoljnija sredstva od prodaje obveznica na berzi”.

“A, razlog odbijanja je obična politizacija i odbijanje jedne tehničke reforme, za koju tvrde da je riječ o prenošenju nadležnosti na BiH. Ta odluka će RS koštati desetine miliona maraka koje će biti plaćene u višim kamatama, a platit će ih stanovništvo RS”, navela je Turković za N1.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više