Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mirsad Hadžikadić traži izvinjenje Rusije zbog skandaloznih izjava: “Miješanje u unutrašnju politiku BiH je neprijateljski čin!”

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić, reagirao je na izjave ruskog ambasadora u BiH da će Rusija reagirati ukoliko se BiH približi ulasku u NATO, što će Moskva smatrati neprijateljskim činom, nazvavši ih neprijateljskim.

Kako je rekao Hadžikadić, kao jedna od pet svjedoka koji je potpisao Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, Ruska Federacija bi se trebala suzdržati od ovakvih i sličnih eklatantnih kršenja vladavine zakona u našoj državi.

To, u ovom konkretnom slučaju, znači Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je rezultat širokog nacionalnog konsenzusa i usvojen je u oba doma Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je Hadžikadić.

Dodao je da činjenicu da Ruska Federacija protestuje protiv izričite odredbe jednog od važećih državnih zakona Bosne i Hercegovine, smatra neprijateljskim činom Ruske Federacije.

“Ovim putem pozivam institucije Ruske Federacije da građanima i institucijama naše države upute javno izvinjenje za ovakve i slične skandalozne izjave, kao i da se suzdrže od sličnih neprijateljskih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini u budućnosti”, istakao je Hadžikadić.

Podsjećamo, ruski ambasador u BiH Igor Kalabukhov rekao je da će svako približavanje BiH NATO-u Rusija smatrati neprijateljskim činom, što bi moglo prouzrokovati određene “reakcije”. Ove izjave naišle su na osudu velikog broja bh. zvaničnika, ali i javnosti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više