Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Može li Bog pomoći BiH na putu ka EU

U Bihaću sinoć je počela međunarodna konferencija na temu “BiH: Korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces?”.

A između ostalog, na ovom događaju na kojem će nazočiti veliki broj osoba iz političkog života BiH i građana BiH održat će se i zajednička molitva Bogu za BiH, EU i cijelu Europu, javlja N1.

Predvodit će je banjolučki biskup Franjo Komarica, bihaćki imam Suad Mahmutović te pravoslavni bihaćki paroh Dalibor Nenić.

Može li Bog pomoći BiH na putu ka EU – odgovorili su za N1 Vanja Gavran, predsjednik Paneuropske inicijative u BiH i Osman Topčagić, bivši veleposlanik BiH pri Europskoj uniji.

“Mi prije svega trebamo zasukati rukave, pa tražiti Božiju milost”, kazao je Gavran.Što se napretka BiH ka EU tiče, kaže da je potrebno vrijeme.

“Upitnik se popunjava, treba ostaviti izvjesno vrijeme. 2018. godina je izvjesnija za kandidatski status.

Mi u Paneuropskoj uniji podržavamo ustavne promjene – kako bi BiH bila pravedna i samoodrživa”, izjavio je Gavran. Topčagić smatra da se proces puta BiH ka EU treba ubrzati.

“Kasnili smo. Sad je na nama da ispunimo ono što je obećano i prihvaćeno u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i svih lidera”, kaže Topčagić.

Ocijenio je da treba ubrzati put ka EU, ispuniti sve uvjete i onda u skladu s tim napredovati.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više