Fresh Press portal
Početna » Blog » Nenad Stevandić poručio ambasadorima zemalja PIK-a “da se odmaknu od šerijata”
BiH Politika

Nenad Stevandić poručio ambasadorima zemalja PIK-a “da se odmaknu od šerijata”

Stevandić

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i poznati srpski ekstremista rekao je Srni da demokratija nije ugrožena nedavnim dvotrećinskim donošenjem zaključaka u parlamentu Srpske, već nesprovođenjem izborne volje koju opstruišu lider SDA Bakir Izetbegović i Savez za promjene.

Stevandić je poručio ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK), koji su odbacili zaključke sa posebne sjednice Narodne skupštine o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, da natjeraju SDA poštuje izborne rezultate kada je riječ o formiranju vlasti, piše “Saff.ba“.

Tu je demokratija ugrožena”, ističe Stevandić.

On je rekao da se ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a odbacivanjem zaključaka Narodne skupštine postavljaju ispred konstitutivnog akta BiH u kojem se navodi da se BiH sastoji od entiteta koji je i jesu stvorili.

Nije BiH stvorila entitete, pa da može da o njima odlučuje. Entiteti odlučuju o BiH”, naglašava Stevandić.

On je poručio PIK-u da bi mu bilo bolje da se odmakne od neustavne deklaracije SDA, zaključujući da su odluke Narodne skupštine, poput usvajanja ove informacije, kao i Rezolucije o vojnoj neutralnosti zasnovane na najvišim međunarodnim i evropskim pravnim aktima koji se odnose i na ljudska prava.

PIK treba da se odmakne od šerijata i primakne pomenutim međunarodnim i evropskim pravilima”, izjavio je Stevandić.

Ambasadori zemalja članica PIK-a smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, sa kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Povezani članci

Stevandić o 1. martu: “Slavit ćemo kad se prizna 9. januar”

E.H

Mektić proglašen krivim, optuživao i klevetao bez ikakvih dokaza

E.H

Tajni dokumenti o ulozi Nenada Stevandića u progonu Bošnjaka i Hrvata iz Banje Luke

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više