Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Neprihvatljivo je da Dodik zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništva BiH!

Naša stranka oštro osuđuje paradiplomatske aktivnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na današnjem sastanku s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Iskazani stavovi poput onih o uspostavljanju zvaničnih odnosa i političke saradnje države Mađarske i jedne teritorijalne jedinice u BiH kakav je entitet Republika Srpska nisu prihvatljivi, baš kao ni Dodikovo postavljanje u ulogu diplomate susjedne Republike Srbije.

 

– Isključiva fokusiranost na jačanje veza RS-a kao jednog od entiteta sa suverenom državom kakva je Mađarska nije i ne može biti dio zvanične diplomatske aktivnosti naše zemlje. Takvo ponašanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo bahato kršenje Dejtonskog sporazuma, nego i nepoznavanje osnovnih pravila ponašanja u međunarodnoj diplomatiji.

 

Neprihvatljivo je da Dodik zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništva BiH za uspostavljanje paralelnih državničkih i diplomatskih odnosa koji odražavaju isključivo njegovu apsurdnu političku viziju i njegove želju za dobrim ličnim odnosima s političarima ekstremnih, desničarskih opcija u Evropi. Antievropska i antiliberalna politika Viktora Orbana i njegovo autokratsko shvatanje države možda jesu model kakvom teži Dodik i kakvog je uveo u entitetu RS, ali to nije zvanična politika BiH – navodi se u saopćenju Naše stranke.

 

Naša stranka upozorila je i predstavnike Evropske unije u BiH na poruke poslane iz jedne od članica Unije i poziva sve međunarodne partnere na saradnju u suprotstavljanju jačanju veza između radikalnih političara retrogradnih ideologija kakve predstavljaju Dodik i Orban.

 

Također, pozivaju i građane Republike Srpske da uvide kako su interesi Dodika i njegovih partnera u sukobu s njihovim stvarnim interesima i da kroz civiliziran, politički dijalog zajedno se pronađe način da našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, učinimo mirnom, progresivnom i složno je povedemo je ka evropskom putu i boljoj budućnosti.

 

(FENA/md)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više