Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NETANYAHU LJUT! Izrael prekinuo diplomatske odnose sa 12 zemalja, ali ne i sa SAD-om

Nakon što je na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a izglasana rezolucija kojom se Izraelu zabranjuje svaka dalja izgradnja naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, premijer Izraela Benjamin Netanyahu se odlučio na radikalne diplomatske poteze

Izraelski premijer je dao istrukcije Ministarstvu vanjskih poslova Izraela da privremeno prekine sve diplomatske odnose sa članicama Vijeća sigurnosti UN-a koji su glasali za pomenutu rezoluciju. Naime, Benjamin na listu nije stavio Sjedinjene Države koje su bile suzdržane, ali i dalje oštro kritikuje politiku Obamine administracije.

Na listu su se našle Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, Japan, Ukrajina, Angola, Egipat, Urugvaj, Španija, Senegal i Novi Zelando.

Podsjećamo, članice Vijeća sigurnosti UN-a izglasale su rezoluciju kojom se Izraelu zabranjuje širenje naselja na okupiranima teritorijama Palestine. Međutim, Benjamin Netanyahu je zaprijetio ovoj Međunarodnoj organizaciji tako što više neće donirati novac za njihov budući rad, te je siguran da će s vremenom ova rezolucija biti ‘ukinuta’.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više