Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Netanyahu zbog izbora obećava Palestincima sve i svašta

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokrenuo je neobičnu predizbornu kampanju u kojoj posebnu pažnju posvećuje palestinskoj manjini. U želji da privuće naklonost oko dva miliona Palestinaca, Netanyahu im obećava sve i svašta.

Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima ujedinjene palestinske stranke ostvarile su historijski uspjeh. Savez arapskih stranaka dobio je čak 15 mandata, najviše od prvih izbora 1949. Na Arapskoj listi je najjača stranka “klasičnih komunista” Hadaš – koji su na izbore izašli ujedinjeni s palestinskim nacionalistima i islamistima.

Netanyahu sada pokušava razbiti savez arapskih, odnosno palestinskih stranaka. Zato je krenuo sa nezapamćenim obećanjima.

Izraels,ki premijer je obećao uspostavljanje avionske linije od Tel Aviva do Mekke ukoliko bude ponovo izabran na izborima koji će se održati 23. marta.

Netanyahu je za izraelsku televiziju “Channel 13”, uoči izbora, obećao Palestincima da će pomoći da se uspostavi avionska linija od Tel Aviva do Mekke.

“Ako budem ponovno izabran, uspostavit ću direktne letove iz Tel Aviva za Mekku.”

Ovom izjavom Netanyahu je također poručio da će se, ako ponovo postane premijer, odnosi između Izraela i Saudijske Arabije normalizirati.

Također, Palestincima koji su ostali na svojoj zemlji nakon rođenja jevrejske države 1948. godine obećao je poboljšati njihove životne uvjete, a posebno da će okončati nesigurnost.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više