Fresh Press portal
BiH Politika

Nikšić: “Vratite novac građanima koji su platili kazne za nenošenje maski”

Nikšić

Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, zatražio je da se vrati novac građanima koji su platili kazne za nenošenje maski tokom pandemije koronavirusa.

Kazao je da je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da nošenje maski ne sprečava širenje koronavirusa te da je preporučeno da maske nose građani koji su zaraženi, a da se nije moglo utvrditi koji su građani bili zaraženi virusom.

Kazne su, ističe, Nikšić, bile pretjerano visoke.

Kao drugi razlog navodim tzv. “ortački kapitalizam” i činjenicu da su neki koji su u bliskoj vezi sa političarima zaradili na prodaji tih maski Civilnoj zaštiti, ako ne na kantonalnom, a ono barem mnogo više na federalnom nivou. U tom kontekstu rigorozne kazne se također mogu činiti kao brutalna i organizovana pljačka građana od strane vlasti” – kazao je Nikšić.

Istakao je da su se maske trebale civilima dijeliti besplatno, naročito jer zakon insistira na njima i naplaćuje po 500 KM ako ih građani ne nose ili nepravilno nose, čak i na otvorenom.

Pitam se, zar nije dovoljna “kazna” građanima bila ta što im je ulaz u pekare i prodavnice bio zabranjen bez maske i rukavica tako da nisu mogli kupiti hranu ako ih nemaju, a, ako se sjećate, građani u početku nisu mogli kupiti maske jer ih nije bilo u apotekama. Tako da se naplaćivanje ovih kazni pomalo čini kao oportunistički čin i pomalo neumjesan način da se napuni budžet. Na stranu to što ne mislim da kazna od 500 KM za one koji ne nose maske u zatvorenom prostoru, na proslavama rođendana, može i treba biti jednaka kaznama koje su naplaćene zbog nepravilnog nošenja ili nenošenja maske na otvorenom” – kazao je Nikšić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više