Fresh Press portal
Početna » Blog » Novalić može voditi Vladu, sa svjedocima ne smije pričati samo o ovom krivičnom predmetu
BiH Politika

Novalić može voditi Vladu, sa svjedocima ne smije pričati samo o ovom krivičnom predmetu

Novalić

Sud Bosne i Hercegovine je u nedjelju odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima u predmetu “Respiratori”, federalnom premijeru Fadilu Novaliću, direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.

Osumnjičenima su izrečene mjere zabrane koje se odnose na “sastajanje sa određenim licima”, što je u javnosti protumačeno kao ograničavajuća mogućnost za dalje funkcioniranje Vlade Federacije BiH.

Među svjedocima u ovom predmetu su, podsjećamo, ministrica finansija FBiH i komandantica Kriznog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i šef Kabineta premijera Hasan Ganibegović.

Međutim, izrečene mjere zabrane ne bi trebale predstavljati problem u funkcioniranju Vlade FBiH, pa i u komunikaciji premijera Novalića sa njegovom zamjenicom i ministricom finansija Jelkom Milićević.

Njima je usmeno saopćeno da ne smiju kontaktirati sa svjedocima vezano za predmet. Radi se o zabrani kontaktiranja samo vezano za predmet, ali dok ne dobijemo pismeno ne mogu tumačiti” – kazao je za Faktor Nikica Gržić, član tima odbrane federalnog premijera.

Dakle, Novalić će neometano moći nastaviti voditi rad Vlade FBiH, s obzirom da se mjere zabrane, sudeći prema prvobitnom šturom pojašnjenju, odnose isključivo na razgovor u vezi sa ovim krivičnim predmetom.

Izrečena mjera zabrane trajat će, kako se navodi u odluci Suda BiH, dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Povezani članci

Afera “Respiratori”: Sutra počinje suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću

DK

Optimistični Fadil Novalić kaže da bi Koridor Vc mogli završiti za jedno 6 ili 7 godina

E.H

Novalić najavio novu novčanu pomoć Vlade FBiH nižim nivoima

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više